Băsescu: Putin nu a spus adevărul când a anunţat retragerea trupelor de la frontiera cu Ucraina

Băsescu: Putin nu a spus adevărul când a anunţat retragerea trupelor de la frontiera cu Ucraina

Traian Băsescu, preşedintele României, a declarat că toate informaţiile arată preşedintele rus Vladimir Putin nu a spus adevărul atunci când a anunţat retragerea trupelor de la frontiera cu Ucraina. De asemenea, preşedintele României a criticat demersurile Rusiei de federalizare a Ucrainei și a atras atenția asupra situației vulnerabile în care se află Republica Moldova.

„Există un risc major de federalizare în Ucraina. Al doilea lucru: România consideră că trebuie făcute negocieri între Kiev și reprezentanții minorității ruse din sudul și estul Ucrainei. Această soluție a fost aplicată. România propune ca în situația în care se vor organiza negocieri internaționale, separatiștii să nu fie parte a negocierilor. Negocierea între Kiev și separatiști trebuie să se desfășoare intern.

În opinia României, obiectivul Federației Ruse are două priorități: federalizarea Ucrainei, proces care a început prin recunoașterea de către ministrul Lavrov a referendumurilor din Lugansk și Donețk, iar cel de-al doilea este împiedicarea alegerilor prezidențiale din 25 mai. Este clar că Federația Rusă dorește destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control parțial sau complet. România nu recunoaște nici anexarea Crimeii, nici referendumurile din Luganl și Donețk. De ce, pentru că sunt împotriva Constituției. Ucrainei trebuie să i se facă ofertă clară, prin semnarea acordului de asociere și a celui de liber schimb și să i se dea în același timp o perspectivă europeană. Simpla intrare în vigoare a celor două acorduri nu înseamnă o perspectivă europeană apropiată.

Nu credem că Federația Rusă intenționează să invadeze Ucraina. Cerem ca președintele Putin să-și respecte cuvântul. Toate informațiile arată că președintele nu a spus adevărul când a anunțat că a ordonat retragerea trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina.

În ceea ce privește Republica Moldova, și eu și toți factorii de decizie am știut că în perioada 1-9 mai vor exista provocări ale Federației Ruse la adresa Republicii Moldova. Punctul nostru de vedere este că trebuie accelerat acordul de asociere și cel de liber schimb pentru 27 mai. Moldova este supusă unor riscuri de securitate, în ceea ce privește Transnistria, Găgăuzia și în zona de est locuită de minoritatea bulgară. Nu estimăm că Federația Rusă va trimite trupele Federației în regiune, cu excepția celor care sunt acolo.

Ca participant la ultimul Consiliu European, România va acționa în DEPLIN ACORD cu regulile ce vor fi stabilite la nivelul UE în acest sens”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.