Beneficiul educației în domeniul Securității și Sănătății în Muncă: „Cine învață de mic este mereu în siguranță”

Beneficiul educației în domeniul Securității și Sănătății în Muncă: „Cine învață de mic este mereu în siguranță”

ITM Arad continuă și în acest an, în colaborare cu o parte din unităţile de învăţământ arădene, Campania Națională ,,Program educațional privind prevenirea în mediul lucrativ și consilierea profesională timpurie a elevilor din ciclul gimnazial” – Proiect denumit generic ,,ASTA VREAU EU” (AVE).

Proiectul se adresează cadrelor didactice și elevilor înscriși în ciclul gimnazial și urmărește însușirea unor cunoștințe primare în materie de securitate și sănătate în muncă încă de pe băncile școlii, dezvoltarea capacității de a acorda primul ajutor, descoperirea mediului de muncă și a mijloacelor de prevenire legate de viitoarea carieră.

Primii pași în derularea proiectului s-au făcut încă din luna aprilie, inspectorii de muncă implicați în acțiune, au contactat unitățile școlare participante pentru prezentarea proiectului, pentru stabilirea modalităților de colaborare precum și pentru stabilirea grupului țintă format din elevi din clasele V-VIII, beneficiari ai programului educational.

Dacă în anul 2018 în cadrul Proiectului ,,AVE” au fost implicați agenți economici din domeniul reparațiilor auto, industriei automotivelor, producției publicitare, pentru anul 2019, pe lângă participanții de anul trecut, inspectorii de muncă au făcut demersuri pentru implicarea în proiect și a altor agenți economici, din alte domenii de interes, cum ar fi domeniul transportului și domeniul serviciilor hoteliere.

Nu vor lipsi nici lecțile deschise în care vor fi dezbătute teme diverse, care vor viza în special modul de utilizare a echipamentului individual de protectie, acordarea primului ajutor precum și intervențiile în situații de urgență.

Cunoștințele teoretice vor fi întregite prin exemple din practică, prin efectuarea de vizite la agenții economici implicați în proiect, prin prezentări organizate în cadrul ,,Caravanei meseriilor” și organizare de workshop-uri.

Conchidem că derularea acestui proiect vine în sprijinul integrării educației în domeniul securității și sănătății în muncă în școlile gimnaziale și că nu este prematur, a fi prezentate elevilor, conceptele de bază din acest domeniu.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.