Ca să scape de criză, Spania a devenit cel mai mare producător de vin din lume

Ca să scape de criză, Spania a devenit cel mai mare producător de vin din lume

Spania a devenit cel mai mare producător de vinuri din lume, iar performanța ar putea să o ajute la recuperarea economică.

Această ţară a produs circa 50 milioane de hectolitri de „licoare bahică” în 2013, în creştere cu 41% față de anul anterior, a anunţat ministerul spaniol al Agriculturii.

Astfel, producţia spaniolilor o depăşeşte pe cea a italienilor şi francezilor, cu câte 47, respectiv 42 milioane de hectolitri.

Datele definitive urmează a fi anunţate de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului în luna mai. Dacă va fi confirmată, producţia de vin a Spaniei poate constitui un nou impuls pentru economia țării, grav afectată de criza din ultimii ani, scrie The Local.

Rafael del Rey, directorul Observatorului Pieţei Vinurilor din statul iberic, s-a declarat surprins de această performanţă, pe care o atribuie atât vremii bune de anul trecut, cât şi faptului că investiţiile au dus la creşterea productivităţii.

În urmă cu 25 de ani, podgoriile Spaniei produceau, în medie, 17 hectolitri de vin la hectar, însă în ultimii ani producţia a crescut la aproape 50 de hl/ha. Plantaţiile de viță de vie bătrâne au fost înlocuite cu alte soiuri mai productive, acest lucru ducând la creşterea producţiei, spune del Rey.

„O problemă a producătorilor este însă aceea că spaniolii preferă, în general, să se răcorească la o bere rece decât să deguste un vin”, mai crede del Rey. După Norvegia, Spania este ţara cu cel mai mic consum de vin pe cap de locuitor din Europa.

În vreme ce acum opt ani de zile vinul produs în Spania era, în mare parte, consumat în interiorul ţării, în prezent majoritatea vinului este produs pentru export. Astfel, în ultimii doi ani, exporturile de vin au fost de două ori mai mari decât consumul.

În timp ce creşterea vânzărilor în străinătate reprezintă o provocare pentru producătorii care trebuie să ţină pasul cu vinurile mai cunoscute din Franţa sau Italia, piaţa externă reprezintă o oportunitate pe care guvernul doreşte să o exploateze pentru a readuce economia pe linia de plutire.

După ce a înregistrat scăderi în patru din ultimii cinci ani, Spania estimează că economia sa va înregistra, în 2014, o creştere de 1%.

România este al şaselea producător de vinuri din Uniunea Europeană, după Spania, Italia, Franța, Portugalia şi Germania.

SURSA: ziare.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.