Calitatea spațiilor verzi din Arad, în atenția specialiștilor din Ungaria

Calitatea spațiilor verzi din Arad, în atenția specialiștilor din Ungaria

O delegație condusă de grădinarul șef al localității Gyula, Szászné dr. Várkonyi Adrienn, a vizitat vineri, 9 martie 2018, Aradul. Cu această ocazie specialiştii în spaţii verzi maghiari au prezentat omologilor români metode de diagnosticare a copacilor prin tomografie, precum și tehnici de evaluare a riscului de prăbușire a arborilor în urma unor fenomene extreme, informează Primăria într-un comunicat de presă.

Din delegația maghiară au făcut parte: inginerul silvic Puskás Lajos şi peisagistul Puskás Lajos Jr., reprezentanți ai Silwest Consult, firmă care oferă consultanță în diagnosticarea arborilor. Alături de ei s-a mai aflat și Bányai György, director adjunct la Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft, firmă cu activități în domeniul spațiilor verzi. Delegaţia străină a fost primită la Palatul Administrativ de reprezentanții Primăriei Municipiului Arad: administratorul public, Claudia Macra, arhitectul şef, Radu Drăgan,  directorul executiv al Direcției Tehnice, Elena Portaru, șeful Biroului Spații verzi, Simona Pașca, șeful Serviciului Edilitar, Gabriel Moldovan, directorul Gospodăririi Comunale Arad, Ciul Tiberiu şi consilierii locali Bogdan Boca și Szabo Mihai.

În prima parte a întâlnirii, specialiștii maghiari au prezentat sistemul Fakopp,  capabil să detecteze golurile și urmele de putrefacție din interiorul arborilor. Tot cu această ocazie oaspeţii de la Gyula le-au vorbit celor prezenţi despre metoda prin care poate fi examinată stabilitatea rădăcinii unui copac. După prezentarea teoretică a acestor metode inovative, a urmat o prezentare practică, locaţia aleasă fiind Parcul Eminescu, se mai arată în comunicat.

Discuțiile începute la ultima întâlnire «Strângeri de mâini» din luna decembrie s-au concretizat printr-o demonstrație foarte utilă făcută de reprezentanți ai Primăriei Orașului Gyula constând în prezentarea unei tehnologii prin care se poate avea un diagnostic clar al stării de sănătate a copacilor de pe domeniul public. Această tehnică non invazivă este utilizată la nivel european și ne dorim să o implementăm și la nivel local în scopul asigurării siguranței cetățenilor municipiului Arad”, a declarat la sfârșitul evenimentului consilierul local Bogdan Boca.

Întâlnirea de vineri, de la Arad, s-a înscris în calendarul evenimentelor programate în cadrul protocolului de colaborare Arad-Gyula pe anul 2018, încheiat la finele lunii februarie. Acesta prevede schimburi de experiență în domeniul gospodăririi comunale și colaborări în scopul protejării spațiilor verzi.

Orașele Arad și Gyula sunt înfrățite de mai bine de 24 de ani, cele două localități dezvoltând în tot acest timp mai multe proiecte comune în diferite domenii de activitate.

Loading...
  1. În sfârșit se concretizează ceva! Cine vizitează orașul Gyula poate remarca peisagistica reușită, prezentă la tot pasul în oraș. Să nu ne fie rușine să învățăm de la alții,vecini chiar fiind. Aradul prin așezarea sa de-a lungul Mureșului oferă condiții deosebite pentru amenajarea de parcuri și alte spații verzi.Rămâne ca administrația locală să se preocupe mai intens de aceste probleme. Arădenii așteaptă să trăiască într-un mediu mai european,curat și relaxant.

    Raspunde
  2. O colaborare benefica,iar carcotasii de serviciu ca LUPAS si cei de la USR ” NU MAI AU CE COMENTA”

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.