CAMPANIE la nivel internaţional: Nu mai spălaţi carnea de pui înainte de preparare! Acest obicei este EXTREM DE PERICULOS pentru sănătate

CAMPANIE la nivel internaţional: Nu mai spălaţi carnea de pui înainte de preparare! Acest obicei este EXTREM DE PERICULOS pentru sănătate

Agenţia britanică de Securitate Alimentară (Food Standard Agency – FSA) a lansat un apel către populaţie de a înceta să mai spele carnea de pasăre înainte de a o găti, pentru a evita diseminarea bacteriilor.

Într-o prezentare video intitulată “Adevărul despre Campylobacter”, agenţia declară război acestei bacterii responsabile de infecţii intestinale care pot fi şi fatale la copii, persoanele în vârstă şi persoanele imunodepresive, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Circa 280.000 de britanici sunt afectaţi anual de această bacterie, care este responsabilă de creşterea numărului de cazuri de gastro-enterită.

Potrivit unui studiu, 44% dintre britanici spală în mod sistematic carnea de pui înainte de a o găti. Astfel, 36% dintre persoane o fac pentru a “curăţa” pasărea, o treime pentru “a înlătura germenii” şi alţii pur şi simplu “pentru că aşa au fost obişnuiţi”. Or, avertizează FSA, aceasta este o practică periculoasă, pentru că, “prin proiectarea picăturilor de apă se poate disemina bacteria pe mâini, haine, masa de lucru sau ustensilele din bucătărie”.

Prin urmare, pregătirea termică a cărnii este suficientă pentru a ucide microorganismele.

Şi în Franţa, potrivit Ministerului Agriculturii, anual sunt depistate 18.000 de cazuri. În 2012 a fost lansată o campanie contra “curăţării” cărnii de pui.

“Lansăm această campanie pentru că studiul nostru a arătat că, deşi oamenii au tendinţa de a urma recomandările atunci când prepară carnea de pasăre, spălându-se pe mâini şi asigurându-se că gătesc bine carnea, sunt încă mulţi cei care spală carnea crudă”, explică directoarea FSA, Catherine Brow. “Este o problemă serioasă. Bacteria poate antrena nu doar maladii grave, chiar moartea, ci costă sute de milioane de lire anual în materie de cheltuieli de sănătate”, explică aceasta.

Mecanismul de transmitere al infecţiei la oameni nu este pe deplin elucidat. Infecţia poate fi determinată de apă sau alimentele contaminate.

Infecţiile cu Campylobacter jejuni se pot asocia cu colecistita, pancreatita, hepatita, peritonita, ulcere hemoragice la nivelul ileonului terminal sau cu complicaţii extraintestinale cum sunt: miocardita, pericardita, sindromul hemolitic-uremic, glomerulonefritele, eritemul nodos, vasculita, celulita.

În aceste condiţii, specialiştii fac şi câteva recomandări:

– când păstraţi carnea de pui la frigider, asiguraţi-vă că este bine împachetată şi nu curg lichide din ea, care ar putea contamina alte alimente.

– nu spălaţi carnea crudă, dar spălaţi-vă bine pe mâini şi curăţaţi instrumentele pe care le-aţi folosit atunci când aţi pregătit carnea.

– gătiţi carnea uniform, pentru a nu exista părţi care nu au fost tratate termic suficient.

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.