Câmpul magnetic al Terrei din ce în ce MAI SLAB. Efectele asupra planetei pot fi DEVASTATOARE!

Câmpul magnetic al Terrei din ce în ce MAI SLAB. Efectele asupra planetei pot fi DEVASTATOARE!

Câmpul magnetic care ne protejează de radiaţiile ucigătoare din spaţiu începe să slăbească. Experţii nu cunosc cauzele acestui fenomen, dar au observat că acest câmp magnetic slăbeşte neuniform, doar anumite zone fiind afectate, în timp ce altele rămân protejate.

Slăbirea câmpului magnetic este monitorizată de ani de zile, dar cele mai bune măsurători au fost obţinute în noiembrie 2013, după lansarea celor trei sateliţi Swarm ai ESA.

Câmpul magnetic ia naştere datorită miezului de fier al planetei, care se comportă ca un magnet uriaş, dar acest miez nu este stabil.

Astfel, polii magnetici ai planetei se deplasează cu o rată medie de 15 km/an, iar în ultima perioadă această deplasare s-a accelerat.

O dată la câteva milioane de ani, polii magnetici se inversează, iar acest lucru ar putea să se întâmple în viitorul nu foarte îndepărtat. Polul nord magnetic, aflat acum în Canada, se deplasează spre Siberia.

În prezent, s-a observat o slăbire a câmpului magnetic deasupra Americii de Nord, iar dacă fenomenul se va accentua efectele pot fi destul de grave.

Regiunile care nu vor mai fi protejate vor fi expuse la radiaţiile nocive ale Soarelui, dar şi la cele care vin de la supernove îndepărtate.

Slăbirea câmpului magnetic ar putea să se accentueze în următoarele mii de ani, lucru care va afecta sistemele de comunicaţii şi reţelele electrice, spun specialiştii.

Foto: businessinsider.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.