Capra cu trei iezi (adaptare după original)

Capra cu trei iezi (adaptare după original)

Mă întreb acum, după mai mult de 150 ani de când Ion Creangă a scris această poveste, dacă nu cumva el a fost un vizionar sau un profet. Pentru că, din corpul pveștii se desprind cu multă acuratețe chestiuni ce privesc poporul român, pus în fața unor alegeri, cel puțin în ultmii șase ani.

Ne aducem, așadar, aminte că: Mama capră și-a sfătuit iezii cu privire la un pericol iminent, să stea departe, să identifice mesajul și mai ales să nu deschidă ușa celui care va încerca să le câștige încrederea. Mai departe, aflăm că o majoritate de circa 66% s-a lăsat sedusă de glas, în timp ce o minoritate de 33% încerca din răsputeri să le deschidă mințile celor doi iezi nevolnici. Din păcate, minoritatea nu a reușit să convingă și, astfel, fatalitatea și-a arătat gura sățioasă.

E ușor de pus în scena acestor ani personajele, mai ales că cifrele au demonstrat precizia prietenului lui Eminescu. Sigur că ar putea fi mai greu să identificăm capra, pentru că noi nu suntem obișnuiți să analizăm ceea ce nu atingem direct.

„Îngerul păzitor” al acestui popor a stat mereu în fața batalioanelor de demoni ce ne-au atacat ființa noastră națională. El există, dar noi, ca și națiune, mereu l-a tratat cu o autosuficiență păgubitoare. Un fel de:  Lasă că știm noi mai bine… Exact precum cei doi iezi păpați de lup.

Acum, rămâne de văzut cum va acționa „capra” în realitatea acestor zile. Cel puțin eu am siguranța faptului că lupul va sfârși pe modelul povestit de autor. Toate premizele sunt la locul lor. Mai greu va fi cu recuperarea efectivă a iezilor. Dar, având în vedere IQ-ul acestora, paguba nu va fi prea mare.

Foto: Internet

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.