Capturile de tehnică rusească din Ucraina, analizate de serviciile secrete germane / „Concluziile urmează să fie puse la dispoziția Bundeswehr și altor țări NATO”

Capturile de tehnică rusească din Ucraina, analizate de serviciile secrete germane / „Concluziile urmează să fie puse la dispoziția Bundeswehr și altor țări NATO”

Forțele ucrainene capturează echipamente de război rusești, de pe câmpul de luptă. De cele mai recente tehnologii rusești sunt interesate serviciile secrete occidentale, printre care și BND-ul german, relatează televiziunea de stat, ARD.

Înregistrările sunt din septembrie și provin din regiunea Harkov. E vorba de un tanc rusesc capturat, iar imaginile par a fi de mare interes. Este un tanc de luptă principal, T-90M, cel mai modern pe care trupele Moscovei îl au în prezent la dispoziție.

about:blank

Trofee de interes

Armata Rusiei a pierdut deja o serie de tancuri în războiul împotriva Ucrainei, dar acest exemplu e ceva deosebit. În urmă cu doar câțiva ani, acest model a fost oficial lansat și doar câteva zeci de astfel de tancuri ar fi în misiune.

T-90M este un trofeu valoros pentru Ucraina – și, de asemenea, o armă interesantă pentru aliații săi occidentali. Pentru statele membre NATO, războiul din Ucraina este și o oportunitate de a obține informații prețioase, asupra armelor Rusiei.

Potrivit Westdeutscher Rundfunk, (WDR), „achiziționarea tehnologiei străine de apărare este una dintre sarcinile Serviciului Federal de Informații (BND)”. Serviciul colectează informații despre sistemele de arme inamice, lucru realizat și prin procurarea, examinarea și testarea echipamentelor de război străine. „Concluziile urmează să fie puse la dispoziția Bundeswehr și, în cele din urmă, și altor țări NATO, iar exact asta se întâmplă în Ucraina”.

Nu este surprinzător faptul că BND caută în Ucraina noi sisteme de arme rusești, puțin cunoscute. Încă din anii 1960 și 1970, spionii BND erau ocupați cu obținerea de material militar sovietic, în zonele de război din întreaga lume.

Cu ajutorul forțelor armate ucrainene, ei procură, de câteva luni, tehnologie militară rusească și analizează în Germania prada de pe câmpul de luptă. Se spune că au avut loc deja primele teste ale blindajelor și tehnologiilor de apărare, inclusiv teste balistice, care sunt efectuate împreună cu Armata germană (Bundeswehr).

Iar rachetele ghidate rusești, sistemele de detectare a țintelor și dronele iraniene desfășurate de Moscova sunt, de asemenea, pe lista de curiozități a BND.

Spionaj reciproc

La solicitarea jurnaliștilor germani, BND și Bundeswehr nu au vrut să comenteze aceste acțiuni. Orice informație despre achiziționarea și evaluarea materialelor militare străine este „clasificată drept confidențială sau strict secretă”, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Când a început războiul în februarie, nu numai diplomații germani, ci și serviciile secrete germane au părăsit Ucraina, dar între timp s-au reactivat la fața locului. De acolo, BND nu numai că obține informații despre cursul războiului, pentru guvernul federal, dar oferă în mod regulat părții ucrainene informații secrete, despre forțele armate ruse.

Un alt aspect important al spionajului este studiul armamentului și echipamentelor rusești, în special a celor încă necunoscute. De exemplu, este vorba despre a determina care capacități ale celui mai recent tanc principal de luptă rusesc sunt doar propagandă de la Kremlin, sau chiar reprezintă o redutabilă amenințare.

Evaluarea tehnologiei străine de apărare nu este deloc o întreprindere unilaterală: Rusia are, de asemenea, un interes puternic în a pune mâna pe tehnologia militară occidentală. Se spune că acesta este un posibil motiv pentru livrările de arme destul de ezitante de către unele țări NATO, către Ucraina.

În 9 noiembrie, Sky News relata că Rusia a trimis în Iran avioane cu bani numerar (140 de milioane euro), dar și arme americane și britanice capturate în Ucraina – primind în schimb drone iraniene.

Notă: Articolul a apărut și în HotNews
Foto: Captură video

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.