Casa Româno – Chineză, Consiliul Judeţean şi Asociaţia „Con Brio” şi-au dat mâna pentru un AN DE EXCEPŢIE în relaţiile româno – chineze

Casa Româno – Chineză, Consiliul Judeţean şi Asociaţia „Con Brio” şi-au dat mâna pentru un AN DE EXCEPŢIE în relaţiile româno – chineze

Prof. univ. dr. Lizica Mihuț, preşedintele filielei arădene a Casei Româno – Chineze (CRC), Ana Maria Dragoş, preşedintele Asociaţiei „Con Brio”, şi Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, au dat publicităţii, într-o conferinţă de presă, principalele repere ale anului în curs în ceea ce priveşte relaţiile dintre Arad şi partenerii din China, mai precis din provincia Hainan.

Încă din start, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ a ţinut să reamintească succesul de care s-a bucurat delegaţia judeţului nostru care a vizitat anul trecut provincia Hainan, unde a fost primită de guvernator, un fel de prim-ministru al regiunii care numără 9 milioane de locuitori. Ca urmare, o delegaţie a provinciei chineze este aşteptată la Arad în toamna acestui an, cu prilejul Zilelor Culturii Chineze la Arad (manifestare derulată în anii anteriori sub titulatura „Cultura şi civilizaţia chineză. Dialoguri româno – chineze”). „A fost o vizită temeinic pregătită, extrem de densă. Aradul a fost reprezentat într-un mod care mă determină să spun că sunt mândră că sunt arădeancă. Primirea care ni s-a făcut a fost la nivel de guvernator și am avut sentimentul că am fost întâmpinați cu foarte mare amiciție. După acea vizită, Colegiul Național «Moise Nicoară» urmează să se asocieze cu o instituție de profil similară din provincia Hainan, urmează să avem Zilele Filmului Chinezesc, întâlniri cu oamenii de afaceri și să organizăm Zilele Culturii Chineze la Arad”, a declarat prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

Tot la Hainan a fost semnat un protocol între administraţia judeţeană şi ce a provinciei chineze care vizează colaborarea dintre cele două părţi în 2018. Despre acesta a vorbit preşedintele CJA Iustin Cionca, punctând următoarele într-un comunicat de presă:

„În noiembrie 2017 relațiile dintre Provincia Hainan, Republica Populară Chineză, și județul Arad, au împlinit 20 de ani. Cu această ocazie am avut o întâlnire cu guvernatorul Provinciei Hainan, provincie cu 9 milioane de locuitori, cu care am semnat un protocol de colaborare pe anul acesta.

Protocolul include:

– deplasarea unei delegații de oameni de afaceri chinezi la Arad, în luna mai a acestui an;

– deplasarea unor artiști plastici chinezi, într-un program de rezidențiat, la Arad;

– deplasarea unei delegații arădene la Hainan, la Festivalul Mondial de Turism;

– invitarea guvernatorului Provinciei Hainan la Arad, la Gala Diplomației, pentru a conferenția despre programele economice chinezești în Europa.

În cadrul aceleaiași vizite, în Provincia Fujian, am semnat un acord pentru dezvoltarea relațiilor cu Aradul și am invitat o delegație medicală să ofere consultații în Arad. La revenirea la Arad, am transmis invitații formale pentru concretizarea fiecărei discuții. Îmi doresc să extindem colaborarea și asupra liceelor și universităților. Aradul nu trebuie să se izoleze de oportunitățile chinezești. Avem o Zonă Liberă care oferă facilități importante tocmai pentru acești investitori din afara Uniunii Europene, unde nu avem, încă, nicio afacere din China. Vom prezenta această mare oportunitate în luna mai, delegaților pe care îi primim atunci.

Să profităm de faptul că la două ore de condus față de Arad, la Budapesta, există o importantă bază economică chinezească.

Dorința mea este ca în vestul României să fim principalul punct de interes al investitorilor chinezi!

Nu în ultimul rând, avem și importante evenimente culturale chinezești la Arad, conferința anuală despre cultura și civilizația chineză, proiecții de filme, spectacole de dans tradițional, expoziții de artă vizuală. Asta înseamnă că există, la Arad, un climat prietenos pentru primirea cetățenilor chinezi interesați de Europa Centrală și de Est.”

De remarcat, că prof. univ. dr. Lizica Mihuț, preşedintele Casei Româno – Chineze, a anunţat şi faptul că primul Club Pro-China din judeţul Arad va fi deschis la Pecica, după care urmează să fie înfiinţate unele similare în toate oraşele judeţului. Primarii acestora vor fi preşedinţi de onoare ai cluburilor, care vor avea rolul de a dezvolta punctual relaţii cu parteneri din China.

Trebuie arătat şi faptul că Asociaţia „Con Brio” se va afla şi în acest an alături de Casa Româno – Chineză, după cum a subliniat Ana Maria Dragoş, prezentă la conferinţa de presă alături de colegele sale şi anume avocatul Viorica Popescu, psihologul Ramona Pencea, managerul Tabita Alexa şi medicul Liliana Bran. „Ne vom aduce aportul atâta cât este necesar pentru ca relațiile româno-chineze să fie din ce în ce mai pozitiv receptate de arădeni. Felicit Filiala arădeană a CRC pentru ceea ce a realizat până acum grație doamnei profesor Mihuț și o asigur și pe această cale că vom fi alături de proiectele sale”, a declarat Ana Maria Dragoş.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.