Cât costă și cât durează schimbarea buletinului?

Cât costă și cât durează schimbarea buletinului?

Dacă ești în situația de a-ți schimba cartea de identitate fie că ai pierdut-o pe cea veche, fie pentru că a expirat, este necesar să achiți două taxe.  Pe lângă bani, însă, schimbarea buletinului te mai costă ore întregi petrecute la ghișee și plimbări între instituții. Dar să începem cu începutul.

După ce te-ai înarmat cu multă răbdare, prima oprire va fi la poștă unde trebuie să achiți taxa pentru eliberarea actului de identitate în valoare de 7 lei, dar și 5 lei taxa de timbru. Timpul petrecut în oficiul poștal poate varia de la câteva minute până la zeci de minute. Prima parte a zilei este cea mai neindicată perioadă pentru a merge la poștă, întrucât atunci e aglomerație la aproape toate oficiile.

Din cauza birocraţiei, oamenii pierd ore în șir între poștă și birourile de evidenţă a populaţiei. În plus, dacă nu mergi de la bun-început cu actele necesare pentru eliberarea buletinului vei fi nevoit să stai de mai multe ori la cozi interminabile.

Chitanţa care dovedește că ai plătit taxa pentru eliberarea actului de identitate şi timbrul fiscal se adaugă dosarului de eliberare a documentului de identitate. Acesta trebuie să mai conţină certificatul de naştere în original şi copie, actul de proprietate a locuinţei şi, dacă e cazul, certificat de căsătorie, divorţ sau deces.

Cu şi mai multă răbdare trebuie să te înarmezi când ajungi la biroul de evidență a populaţiei, pentru că este nevoie în unele cazuri să stai câteva ore la coadă ca să ajungi să depui actele.

Dacă locuinţa nu e pe numele tău, atunci proprietarul trebuie să te însoţească la biroul de evidenţă a populaţiei pentru a confirma în faţa ofiţerului că acceptă să te ia în spaţiu. Odată încheiate aceste proceduri, aştepți din nou.

În unele cazuri actul de identitate poate fi eliberat în două-trei zile, dacă posesorul are nevoie de el urgent. În această perioadă, înainte de alegeri, procedura – cel puțin din punct de vedere al perioadei de așteptare până la eliberarea actului – este simplificată în sensul că buletinul se poate elibera chiar şi în 24 de ore.

Foto: enational.ro

Loading...
 1. Pentru programare schimbare buletin persoanelor baer adrian vasile si ciocanas dinu petronel

  Raspunde
 2. Am ajuns in romania pt sa scot un buletin nou e primu am fost la politie si mi a luat amprentele si mi au zis ca e gata in curand mi ai zis ca pe 17 .12.15 dar nu nu pot sa mai stau

  Raspunde
 3. Sint in constanta am fost la sectia nr 1 nu ppt astepta atat ca nu mai am banii si am vrut sa platest la urgenta au zis ca nu exista

  Raspunde
 4. Yo n am cerut buletin ca num trebe

  Raspunde
 5. Numai analfabeți au postat pe site aici. Eu dacă as lucra la politie nici nu v-aș da buletine.

  Raspunde