Într-o societate lovită tot mai mult de boli incurabile, oamenii de știință caută să descopere care sunt cauzele care fac organismele de azi să nu mai fie sănătoase. Recent, cercetătorii de la Colegiul Medical din Wisconsin (SUA) au făcut publice rezultatele unui studiu care arată că lipsa somnului ne afectează celulele şi creşte riscul de îmbolnăvire.
Cele mai afectate de lipsa somnului sunt celulele de la nivelul ficatului, plămânului şi intestinului subţire. Vestea bună este că efectele nesomnului pot fi îndepărtate, însă, pentru limitarea leziunilor celulare este nevoie de două zile de recuperare, mai spun oamenii de știință.
În cadrul studiului, specialiştii au privat de somn mai mulţi cobai, reducându-le cu 35% durata somnului sau împiedicându-i total să doarmă. Apoi, rozătoarele s-au recuperat, dormind două zile.
Rezultatele au arătat că privarea totală de somn induce o creştere cu 39% a stresului oxidativ, mai ales la nivelul celulelor ficatului (+147%), plămânilor (+66%) şi intestinului subţire (+45%).
În timpul privării parţiale de somn, stresul oxidativ nu a fost prezent într-o proporţie alarmantă.
„Aceasta este o dovadă, în cazul animalelor, a relaţiei dintre privarea de somn, afectarea celulară şi riscul de boli, confirmând că tulburările de somn sunt factori de risc pentru bolile cardiace şi pentru cancer”, a precizat dr. Carol Everson, profesor de neurologie şi anatomie la Colegiul Medical din Wisconsin (SUA).
Foto: regenerationville.com
Lasă un comentariu