Anul acesta în cursa strânsă pentru viitorul președinte au intrat 14 candidați. După unii diferiți, după alții din același material. Nu aducem vorba de avere ci încercăm o mică introducere în cunoștințele lor, mai exact educație și preocupări. Șase absolvenți de drept, doi economiști, doi ingineri, un profesor de fizică și unul de filozofie, un sociolog și un politolog au intrat in competiția acerbă pentru prezidențialele din noiembrie iar noi am vrea să știm cum se prezintă.
Absolvenți ai Facultății de Drept îi avem pe Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Elena Udrea (PMP), William Brinza (Partidul Ecologist Roman), Mircea Amaritei (Partidul Prodemo), precum și candidații independenți Teodor Meleșcanu și Monica Macovei. Klaus Iohannis (ACL) și Kelemen Hunor (UDMR) se prezintă drept profesori, de fizică și respectiv, de filozofie.
Pe buletinul de vot vor apărea doi ingineri: Călin Popescu Tăriceanu (independent) și Dan Diaconescu (PP-DD). De asemenea, la prezidențiale candidează și doi economiști: Gheorghe Funar (independent) și Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă). Corneliu Vadim Tudor (PRM) declară că este sociolog, iar Szilagyi Zsolt (PPMT) se prezintă ca politolog.
Potrivit declarațiilor de interese depuse la Biroul Electoral Central, majoritatea candidaților sunt membri ai unor asociații si fundații, sau sunt asociați ori acționari la diverse societăti comerciale.
Victor Ponta, născut în 1972, căsătorit, menționează în declarația de interese că este membru fondator al Asociației pentru Promovarea Tinerilor, al APPSDTR, al Asociației „Pro Baschet Energia Rovinari”, al Asociației de Drept Internațional și Relații Internaționale și al Lex Euro Partners.
Klaus Iohannis, născut în 1959, căsătorit, este președinte al Asociatiei de prietenie Sibiu-Landshut și al Asociației Adi Apa Sibiu precum și membru al Forumului Democrat German, al Asociatiei FC Sibiu, al Clubului Liona Sibiu și al Asociatiei Adi Eco Sibiu.
Elena Udrea, născută în 1973, necăsătorită, având un masterat în Securitate și Apărare Națională, este asociat unic la Agro Green Nana și asociat la alte firme: Bai Boghis SRL, Tim Rail Cargo SRL si Rail Operator Cereal SRL. Este fondator al fundației Proeuropa și președinte al Partidului Mișcarea Populară.
Kelemen Hunor, născut în 1967, căsătorit, cu studii superioare “de lungă durată”, este, potrivit propriei declarații de interese, asociat la Medianet SRL și membru în consiliul de administrație al Fundației Academia Kos Karolz Akademia și membru al Uniunii Ziariștilor din România.
Dan Diaconescu, născut în 1967, este director general al SC Oglinda Television, asociat la SC Dan Diaconescu LV Distribution SRL, SC El Salt&RCP 2000 SRL, SC Ocram Televiziune SRL, Sc Oglinda Press SRL, SC Oglinda Television SA și SC Preciziei Business Center SRL.
Teodor Melescanu, născut în 1941, căsătorit, doctor în drept internațional, profesor universitar și jurist este actionar al SC Romcer Bucuresti și al SC Matizol Ploiesti, membru în CA al Institului pentru Libera Initiativa și vicepreședinte al Fundației „Nicolae Titulescu”.
Monica Macovei, născută în 1959, divorțată, membru în Parlamentul European, de profesie avocat, este membru simpatizant al Apador-CH, membru fondator al Asociatiei Romane pentru Transparenta și al Asociatiei Eisenhower Romania, membru al Grupului de Dialog Social, membru onorific al Asociatiei 21 Decembrie 1989, membru al Academia European Yuste, Real Monasterio de Yuste, Cuacos de Yuste (Caceres), Extremadura (Spania) si al European Council on Foreign Relations Berlin (Germania). Potrivit propriei declarații de interese, aceasta este membru în Board of Trustees al Universitatii Central Europene (Budapesta) și al Platformei pentru Memorie și Conștiința Europeană (Praga), membru în Senatul Societății Academice Romane și membru al board-ului editorial a „Th Parliament Magazine”, Bruxelles.
Constantin Rotaru, născut în 1955, căsătorit, doctor în economie, este admistrator unic la societatea Rotarexim SA, acționar la Rotarexim SA, la Rothari SRL si la Capero SRL. Este președinte al Partidului Alternativa Socialistă.
William Brinza, născut în 1972, necăsătorit, doctor în drept și avocat menționează că este asociat la CH Fashion Design Romania, în curs de cesionare a părților. Candidează din partea Partidului Ecologist Român.
Corneliu Vadim Tudor, născut în 1949, căsătorit, absolvent al Facultății de Filozofie, de profesie sociolog, având ocupația de scriitor, este asociat la SC Editura Romania Mare si SC Editura Tricolorul și președinte al Fundatiei Romania Mare.
Mirel Mircea Amaritei (Partidul Prodemo), născut în 1970, căsătorit, având studii superioare în drept, este președinte al Asociatiei Prodemo și președinte al Institutului de Cercetare Studii Comportamentale și Biometrie.
Zsolt Szilagyi, născut în 1968, căsătorit, asistent la Parlamentul European, este, potrivit declarației de avere, asociat unic la SSC Pont SRL și asociat la SC Europart SRL, fondator al Fundatiei Partitipatio, al Fundatiei Pro Universitate Partium, al Asociatiei Rakoczi Szovetseg, al Fundatiei Sapientia Varadiensis. Acesta este administrator al Pont SRL si al Europart SRL, precum si membru fondator al Asociatiei EPAS, al Fundatiei Erdelyi Magyar Nemzeti Tanacsert Alapitvany si al Platform of European Memory and Conscience, dar și vicepreședinte al PPMT.
Candidatul Gheorghe Funar, născut în 1949, căsătorit, absolvent al Facultății de Studii Economice Cluj Napoca, este doctor în economie și economist pensionar.
Sursa: Hotnews
Lasă un comentariu