Ce soluții a găsit Patronatul Român pentru de ieșirea din criză a firmelor cu capital românesc

Ce soluții a găsit Patronatul Român pentru de ieșirea din criză a firmelor cu capital românesc

În cadrul unei întâlniri între Patronatul Român și Ministerul Finantelor Publice s-au discutat o serie de soluții pentru ieșirea din criză a firmelor cu capital românesc.

Zilele trecute, Ioan Marin Crișan, preşedintele Filialei Judeţene Arad a Confedreaţie Patronatul Român a participat împreună cu preşedintele Patronatului Român, Gheorghe Naghiu, la o întâlnire de lucru la Ministerul Finantelor Publice.

Acesta a fost reprezentat de Gheorghe Pecingină – Secretar de Stat, Iulian Ardeleanu – Director General şi Liviu Gabriel Chioșea – consilier relaţii cu publicul.

Preşedintele Patronatului Român a prezentat pe scurt activitatea organizaţiei patonale, evidenţiind problemele financiare cu are se confruntă firmele româneşti, precum şi nevoia acestora de a obţine finanţări cu dobânzi mai mici.

Acest lucru este necesar, în contextual actual al crizei generate de SARS COV 2, datorită căreia firmele româneşti au avut de suferit din cauza întreruperii activităţilor, iar politica bancară de la noi, este una a dobânzilor mari.

Cu toate că a fost lansat în luna mai 2020, „Programul de finantare IMM INVEST” aprobat de Guvernul României acesta se blochează la băncile comerciale care prelungesc foarte mult acordarea creditelor.

Secretarul de Stat Gheorghe Pecingină, coordonatorul acestui program, a propus o nouă întalnire în luna august 2020, în care să discutăm cazuri concrete privind finanţarea firmelor româneşti, promiţând totodată că se va implica direct în rezolvarea acestor probleme, urmând să aibă o discuţie cu băncile care vor finanţa acest program.

A fost discutată necesitatea găsirii unor surse de finanţare care să asigure mărirea indemnizaţiilor pentru copii precum şi mărirea punctului de pensie.

Acest lucru va fi posibil doar cu eradicarea neregulior financiare, deoarece conform celor prezentate de preşedintele patronatului arădean, Ioan Marin Crișan, în acest moment economia subterană a României atins un nivel ridicat, ajungând la circa 35% din PIB, ceea ce duce la o scădere a colectării la buget a taxelor si impozitelor.

Este obligatoriu ca ANAF-ul să verifice marile companii străine din România, care în ultimii ani au fost ocolite de controalele fiscului. Au fost verificate doar firmele româneşti care au primit amenzi usturătoare. Am reuşit să avem legea prevenţiei şi să nu mai aibă firmele mici de suferit, dar nici nu putem sta indiferenţi la abuzurile firmelor cu capital străin care fac legea la noi în ţară. Un caz concret este cel al reparaţiilor auto unde lucrează multe service-uri neautorizate care nu plătesc taxe și impozite aferente veniturilor încasate. Evaziunea în acest domeniu, la nivel de ţară, a ajuns la circa 500 milioane de Euro pe an şi cu toate că încă din anul 2015 au fost sesizate guvernele Boc şi Ponta, nu a fost luată până în prezent nici o măsură de stopare a acestui fenomen. O altă problemă cu care se confruntă firmele cu capital românesc, şi care îngreunează activitatea acestora este impozitarea excesiva a muncii. Toate aceste lucruri trebuiesc rezolvate în cel mai scurt timp, altfel se va intra într-un blocaj financiar din care se va ieși foarte greu, şi multe firme îşi vor închide porţile şi acest lucru va duce la şomaj şi implicit la sufocarea bugetului de stat. Suntem dispuşi, împreună cu preşedintele Gheorghe Naghiu să susţinem proiecte comune Partonat- Guvern, în vederea elaborării unui program de ieşire din criză care să permită deblocarea activităţii agenţilor economici”, a declarat Ioan Marin CRIŞAN după întâlnirea de la Bucureşti.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.