Cea mai veche şi mai mare orgă din Arad a fost REABILITATĂ

Cea mai veche şi mai mare orgă din Arad a fost REABILITATĂ

Lucrările de restaurare a orgii cu o vechime de 173 de ani din Sinagoga Neologă din Arad au fost încheiate de curând, cu ajutorul Primăriei Municipiului Arad, informează Ionel Schlesinger (foto), preşedintele Comunităţii Evreieşti din Arad.

„Pentru a marca finalizarea restaurării bătrânei orgi şi respectiv punerea ei în funcţiune după restaurare, Comunitatea Evreiască din Arad organizează un concert de orgă ce va avea loc duminică, 14 decembrie începând cu orele 16”, a declarat Ionel Schlesinger. La concert sunt aşteptaţi să ia parte toţi arădenii, indiferent de cultul religios căruia îi aparţin, în limita locurilor disponibile.

Instalată în Sinagoga Neologă în anul 1841, orga a fost construită de Anton Dangel şi este în prezent cea mai veche şi mai mare orgă din Arad. Orga a fost restaurată de doi specialişti în domeniu, Otto Bertoti şi Andrei Sas, o parte din costurile lucrării, de ordinul zecilor de mii de euro, fiind finanţate de municipalitatea arădeană.

„Inclusă din anul 2004, pe Lista monumentelor istorice din judeţul Arad, sinagoga funcţionează în continuare ca lăcaş de cult, deservind o comunitate de aproximativ 400 de membri, împuţinată cu mult faţă de perioada interbelică când erau înregistraţi la Arad peste 12 mii de evrei”, a arătat Ionel Schlesinger.

Potrivit lui Schlesinger, Sinagoga Neologă din municipiul Arad este situată pe strada Tribunul Dobra, fiind fost construită în perioada 1828 – 1834 (piatra de temelie a fost pusă la 13 iunie 1828 – n.r.), la insistenţele rabinului reformator Aaron Chorin (1766 – 1844), care a condus comunitatea evreiască arădeană timp de 55 de ani, de la vârsta de 23 de ani şi până la moarte.

Sinagoga e construită în stil neoclasic, într-o formă triunghiulară, într-o clădire civilă cu trei etaje, deoarece legile Imperiului Habsburgic nu permiteau în acele vremuri ca sinagogile să fie cu vedere la stradă. Accesul în sinagogă se face printr-o curte mică, aflată în centrul clădirii.

Foto: bibliotecaarad.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.