Cine a inventat zodiacul și care e diferența față de horoscop

Cine a inventat zodiacul și care e diferența față de horoscop

Zodiacul își are originile undeva în mileniul 1 înainte de Hristos. Cei care au inventat zodiacul și cele 12 semne au fost babilonenii.

Astfel, în cataloagele de stele babiloniene din acele vremuri, zodiacul se baza pe stele. Încă de atunci au fost date denumiri precum „gemini” (gemeni) ori AL.LUL. Racii (Rac).

Împărțirea în cele 12 semne egale s-a produs însă abia în secolul al V-lea înainte de Hristos. Fiecărui semn îi erau atribuite câte 30 de zile și conținea 30 de grade longitudine cerească.

Ordinea zodiacului nu era însă cea pe care o știm în zilele noastre și a fost modificată odată cu trecerea anilor.

Astronomii greci au început să fie și ei interesați de zodiac în secolul al IV-lea înainte de Hristos, prin Euxodus of Cnidus. În cercetările sale, acesta s-a bazat pe cataloagele stelelor babiloniene. Astfel, astrologia elenistică include destul de multe detalii derivate din astrologia babiloniană și cea egipteană. Apoi, munca lui Euxodus of Cnidus a fost desăvârșită de Ptolemeu.

În ce privește zodiacul hindus, acesta a fost adaptat din cel grecesc și folosea sistemul de coordonate sideral, care făcea referire la stelele fixe.

Zodiacul, prezent zilnic în viețile noastre

Zodiacul i-a atras dintotdeauna pe oameni și a devenit un termen foarte uzual în vocabularul de zi cu zi. Nu e surprinzător astfel că avem, inspirate din zodiac, filme, formații muzicale și chiar jocuri.

Spre exemplu, trupa de hard rock Zodiac este una dintre cele mai populare din Germania. A fost înființată în 2010, la Munster, și participă la o mulțime de festivaluri importante de acest gen.

De asemenea, unul dintre cele mai apreciate jocuri de pe NetBet Cazino este Zodiac Wheel. Jocul a fost lansat în 2015 de compania EGT, are o grafică modernă și este inspirat din astrologie. Printre simboluri găsim astfel un telescop, o hartă, cartea magică sau un astrolog experimentat.

Industria cinematografică are și ea un film foarte bun cu numele Zodiac. Lansat în 2007, Zodiac este un thriller excelent, care îi are în distribuție pe Robert Downey Jr., Jake Gyllenhall și Mark Ruffalo.

Care e diferența dintre horoscop și zodiac?

O greșeală destul de des întâlnită este aceea de a confunda zodiacul cu horoscopul. În realitate, cele două nu înseamnă același lucru.

Astfel, zodiacele sunt constelațiile care vin în calea Soarelui peste sfera cerească în cursul unui an. Iar fiecare om, în funcție de data la care s-a născut, primește un semn zodiacal. Fiecare zodie are particularitățile sale și acestea rămân aceleași pentru totdeauna.

Pe de altă parte, horoscopul reprezintă doar interpretarea unei astrograme și e valabilă pentru o perioadă determinată de timp, fie că vorbim despre o zi, o săptămână, o lună sau un an. Această astrogramă se realizează doar pentru un anumit moment și e considerată amprenta cerului din clipa respectivă.

Cele mai cunoscute tipuri de zodiac

Zodiacul european este și cel pe care aproape toți românii îl folosesc și de care țin cont. El include 12 zodii, după cum urmează: Berbec (21 martie – 20 aprilie), Taur (21 aprilie – 21 mai), Gemeni (22 mai – 21 iunie), Rac (22 iunie – 22 iulie), Leu (23 iulie – 22 august), Fecioară (23 august – 21 septembrie), Balanță (22 septembrie – 22 octombrie), Scorpion (23 octombrie – 21 noiembrie), Săgetător (22 noiembrie – 20 decembrie), Capricorn (21 decembrie – 19 ianuarie), Vărsător (20 ianuarie – 18 februarie) și Pești (19 februarie – 20 martie).

De asemenea, foarte popular este și zodiacul chinezesc. Zodiile acestuia sunt: Câine, Mistreț, Șobolan, Bivol, Tigru, Iepure, Dragon, Șarpe, Cal, Capră, Maimuță și Cocoș.

În lume mai sunt folosite și zodiacul indian (care are 36 de zodii), zodiacul arboricol (21 de zodii), zodiacul floral (9 zodii) sau zodiacul totemic (12 zodii).

Cuvinte cheie

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.