Cine e „prim-ministrul” Regiunii Vest și ce intenții au președinții Consiliilor Județene din Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara

Cine e „prim-ministrul” Regiunii Vest și ce intenții au președinții Consiliilor Județene din Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara

Președinții Consiliilor Județene Arad, Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin s-au întâlnit vineri la Bazoșul Nou, într-o ședință de lucru la care a fost invitat a fost și Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest.

Ședința a vizat, în primul rând, proiectele comune pe plan regional și stabilirea unor echipe de lucru pe anumite proiecte de interes comun.

„Sper ca genul acesta de întâlniri să aibă loc în fiecare dintre județe, pentru că sunt un instrument bun de construcție și de comunicare. Chiar dacă unele dintre proiectele discutate nu vizează județul Arad în mod direct, pe mine mă interesează și drumurile către obiectivele turistice din Caraș-Severin, de exemplu, pentru că arădenii le frecventează. Întâlnirea este utilă pentru că ne identificăm proiectele strategice, comune, proiectele care vor duce la accelerarea dezvoltării regiunii. Va trebui să reușim să performăm în vestul țării, ca guvernanții să prindă curaj și să ne dea cu adevărat putere la nivel local și să aplice principiile descentralizării și a subsidiarității. Eu știu că va trebui să ajutăm și județele sărace, dar nu așa cum se întâmplă astăzi, când banii noștri se duc acolo și nu se mai întorc înspre vestul României, unde ei sunt produși”, a declarat Iustin Cionca.

Președintele Consiliului Județean Arad a precizat că Agenția de Dezvoltare Regională, condusă de Sorin Maxim, este cea mai importantă instituție la nivel regional, pentru că prin ea se vor distribui fondurile europene. De aceea, în opinia lui Iustin Cionca, Sorin Maxim poate fi considerat „un fel de prim-ministru al regiunii noastre”.

„Sunt mulți ani de când colaborăm în această formă regională. În ce privește fondurile europene suntem la peste 170% grad de contractare în regiunea de Vest. În acest moment există o Ordonanță de Urgență 122/2020, care spune că fondurile europene din politica de coeziune vor fi gestionate regional, iar alocările ajung la 1,2 miliarde de euro (față de jumătate, în ciclul precedent). Un alt cadru formal care la nivel regional ar putea fi folosit foarte util este Consiliul pentru Dezvoltare Regională, în vederea elaborării unor noi mecanisme de dezvoltare. La nivelul regiunii noastre a existat mereu o bună comunicare între județe, în prioritizarea proiectelor. În cei 22 de ani de activitate, din care mai puțin de 20 am fost director la Agenție, nici măcar o dată nu s-au luat deciziile prin vot (evident, s-a votat, pentru că așa spune procedura) ci prin consens, întotdeauna”, a declarat Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest.

„Aradul are o componentă de industrializare puternică, iar Timișul nu ar trebui să intre în concurență cu Arad, ci să ne completăm reciproc. Eu aș vedea o reluare a discuțiilor cu privire la cele două aeroporturi, Arad și Timișoara, dar și în ce privește conurbația Arad-Timișoara. Anul acesta este un an de pregătire a proiectelor noastre comune și trebuie să căutăm să nu există suprapuneri între abordările de la nivelul județelor din regiune”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Proiectele puse în discuție au fost legate în principal de interconectivitatea dintre județe, eficientizarea activității Euroregiunii Dunăre – Criș – Mureș – Tisa (care vizează cele patru județe) și elaborarea unei oferte turistice regionale.

  1. Felicitari CIONCA !PNL ARAD lupta pentru interesele aradenilor

    Raspunde
  2. […] post Cine e „prim-ministrul” Regiunii Vest și ce intenții au președinții Consiliilor Județene di… appeared first on […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.