Cionca cere respectarea promisiunilor din programul de guvernare

Cionca cere respectarea promisiunilor din programul de guvernare

Recent, la iniţiativa vicepremierului Liviu Dragnea, a fost iniţiat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind proiectele de finanţare locale. Prim-vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Arad, Iustin Cionca, susţine că aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 30/2014 reprezintă o încălcare grosolană a Constituţiei şi a legii administraţiei locale.

Dacă până acum proiectele de dezvoltare locală erau coordonate de consiliile judeţene după cum prevede legea administraţie publice locale 215, prin această ordonanţă, sumele alocate proiectelor locale, PNDL (Programul National de Dezvoltare Locală), vor fi decise direct de către ministru, fără să mai existe, ca şi până acum, un rol al consiliilor judeţene.

„Aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 30/2014 este o încălcare grosolană a Constituţiei şi a legii administraţiei locale care prevede la articolul 24 că activitatea de coordonare şi dezvoltare a proiectelor locale o are Consiliul Judeţean în virtutea rolului pe care alegătorul îl dă acestui for. De asemenea încalcă articolul 8 din legea cadru a descentralizării care vizează modul de alocare a resurselor financiare de la guvern către autorităţile locale”, declară prim-vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Arad, Iustin Cionca (foto).

„Aceste încălcări ale unor legi organice şi a Constituţiei printr-o Ordonanţă de Urgenţă reprezintă o contradicţie a priorităţilor esenţiale din programul de guvernare a PSD-ului, unde promiteau respectarea legilor, fără excepţii, fără derogări sau scuze”, adăugă Cionca.

De asemenea acesta consideră că : „O altă încălcare a programului de guvernare din capitolul  administraţie şi interne este : -eliminarea tuturor formelor de discriminare în alocarea fondurilor guvernamentale destinate autorităţilor publice locale-, pentru că este evident că această ordonanţă a fost propusă tocmai pentru a elimina din actul decizional Consiliile Judeţene conduse de alte partide decât PSD”.

Cionca a mai precizat că: „PDL a solicitat Avocatului Poporului să atace la CCR acest proiect, iar dacă acesta nu se va conforma, nu ne rămâne altceva decât să o atacăm noi atunci când va ajunge în Parlament“.

„Surprinzător este că nici un om politic din PSD nu mai reclamă aceste abuzuri ale puterii centrale faţă de administraţia locală aşa cum o făceau când erau în opoziţie. Îmi aduc aminte de declaraţiile domnilor Oprişan, Nicuşor Constantinescu şi chiar Liviu Dragnea, pe vremea când cel din urmă era Preşedinte de Consiliu Judeţean, care spuneau că deciziile ar trebui luate cât mai aproape de cetăţeni şi nu de la Bucureşti”, a adăugat prim-vicepreşedintele PDL Arad, Iustin Cionca.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.