Ciprian Luca, despre Gheorghe Falcă: „Nu mai știe ce să facă pentru a ameți iarăși mințile arădenilor”

Ciprian Luca, despre Gheorghe Falcă: „Nu mai știe ce să facă pentru a ameți iarăși mințile arădenilor”

Fostul deputat Ciprian Luca l-a atacat destul de dur pe primarul Gheorghe Falcă, pe Facebook, în cadrul unei opinii exprimate pe tema faptului că acesta din urmă îşi doreşte, mai nou, ca Aradul să devină „capitală verde” a Europei, după eşecul foarte probabil al celuilalt demers, „Capitală Europeană a Culturii”. Redăm, în cele ce urmează, comentariul lui Ciprian Luca, unul dintre pretendenţii la fotoliul de primar al Aradului din 2016:

Ochelarii lui Falcă

Asistăm, în ultima vreme, la o producție ideatică obsesiv-compulsivă a primarului nostru, Gheorghe Falcă. În asemenea situații de dificultate majoră a adaptării la realitate și a asumării unor proiecte rezonabile, mintea începe să fabuleze, devenind captivă unor idei stranii. Cu puțin timp în urmă, Ioan Holender, fostul mare director al Operei de Stat din Viena, a spus răspicat că nici Aradul, nici Timișoara nu pot aspira la titlul de capitală culturală europeană. Evident, la această concluzie putea ajunge primarul Falcă și singur. Dar, când ți-o spune un guru al managamentului cultural, e timpul să te trezești din visare și să revii cu picioarele pe pământ. De fapt, ce capitală culturală când, deunăzi, angajații Filarmonicii de Stat Arad protestau pe scările Palatului Cultural față de abuzurile la care sunt supuși? Să ne-nțelegem: pentru primarul Falcă, Filarmonica este un loc numai bun pentru organizat nunți și botezuri. Ideea cu „Aradul, capitală europeană a culturii” este doar fructul otrăvit al unei anxietăți debordante privind viitorul său politic sau, mai exact, privind absența acestui viitor. Omul este foarte îngrijorat, efectiv nu mai știe ce să facă pentru a ameți iarăși mințile arădenilor. Oricât ai fabula totuși, până la urmă realitatea strigă la tine, iar declarația lui Ioan Holender, care mai cunoaște și el niște oameni din mediul cultural arădean și vorbește în cunoștință de cauză (dacă nu cumva și în numele lor), această declarație a fost un duș rece pentru primarul Falcă. S-a zis, deci, cu o idee găunoasă. A avut o viață scurtă.

Obsesia primarului este însă ceva mai lungă. Ca să nu cadă în nas din cauză că a rămas fără viitor, fără perspectivă, fără un agațament, o proptea, o cârjă ideologică, primarul Falcă a clocit o idee nouă: „Aradul, capitala verde a Europei”. Desigur, nu ne puteam aștepta la prea multă originalitate: între „capitală culturală” și „capitală verde” diferența este de un singur cuvânt. În fond, este vorba despre aceleași năstrușnicii megalomanice ale unui om care stă de prea mult timp pe același scaun. Când Nero a decis să dea foc Romei, se gândea la ceva asemănător, doar că era mai sincer decât Gheorghe Falcă al nostru.

Ideea ca atare însă, ideea aceasta nouă și verde este, totuși, mult mai utilă și mai apropiată de interesul public (era să scriu de pământ) decât precedenta. „Să fie verde!” a spus Falcă. Brusc, Universul Verde, firmă al cărei nume are o rezonanță ontologică foarte potrivită în actualul context, s-a înființat, dornică să planteze copaci și pe pistele de bicicletă (acolo unde nu sunt decât prea puțini). „Șefu’ are (bineînțeles) dreptate”, spun biznismenii. „Turnura administrativă este cu adevărat o turnură. Dacă, până ieri, copacii erau tăiați, acum se plantează. Dacă, până ieri, stadioanele erau acoperite de hypermarketuri, acum vor fi construite stadioane noi. Parcul Eminescu nu va mai dispărea, ba chiar va fi amenajat un nou parc, Veronica Micle.” „Ați înnebunit?”, strigă șefu’. „Nu la asta mă refeream. Am nevoie de altceva: să-i fac pe arădeni să vadă, toți, verde. Ați înțeles?” „Cum să nu, șefu’. Păi, așa e mult mai simplu. Facem acum o comandă de 100.000 de ochelari colorați de campanie și s-a rezolvat.”

  1. cine e ciprian luca??

    Raspunde
  2. dl. Luca are dreptate. dar la el totul e razbunare, a uitat cand ii ciugulea din palma lui Falca

    Raspunde
  3. asta precis ia cerut ceva lui Falca si a fost refuzat ,de unde si refularea lui literara…

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.