CJA: 40 de milioane de euro pentru modernizarea a trei drumuri din nordul județului

CJA: 40 de milioane de euro pentru modernizarea a trei drumuri din nordul județului

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest a organizat la sfârșitul săptămânii trecute, la Timișoara, evenimentul de lansare a Programului Regional Vest 2021-2027.

Programul cuprinde 7 priorități, cu un buget de 1,18 miliarde de euro. Suma aceasta va reveni proiectelor din regiunea de vest a României, respectiv județelor Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin.

„Pentru Consiliul Județean Arad proiectul strategic finanțat prin Programul Operațional Regional este modernizarea rețelei de drumuri din nordul județului, trei drumuri în lungime totală de 74 km, cu o valoare estimată a investiției de aprox. 40 milioane de euro. Prin acest proiect vor fi modernizate drumurile: Mișca-Apateu-Berechiu, Seleuș-Șicula-Cermei-Berechiu-limită județ Bihor, Șepreuș-Cermei-Beliu”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Programul Regional Vest 2021-2027 a fost conceput în baza necesităților reale ale regiunii, în strânsă colaborare cu partenerii de aici. El aduce cu sine o serie de priorități adaptate specificului regiunii.

Sorin Maxim, directorul general ADR Vest, a declarat: „În zona de dezvoltare ne-am asumat niște „riscuri”, în ideea de a investi mai mult în zona de inovare, în zona de pregătire a companiilor în momentul în care ele își doresc să se dezvolte. Ne dorim să creștem numărul companiilor raportat la mia de locuitori și, în paralel, să stimulăm companiile să își dezvolte proiectele din regiune. Avem în vedere o sumă consistentă care va fi investită într-un fond de capital de risc regional, ceea ce este unic – în România mai există doar câteva la nivel național. Iar acest fond de capital de risc trebuie să investească în firme care sunt localizate aici. Acesta poate atrage chiar și firme din alte regiuni sau alte țări spre Regiunea Vest. De asemenea, vom avea un fond prin care să susținem cu competențe și mentorat firmele aflate în zona de accelerare. În plus, vrem să înființăm 4 centre de competențe, în care, împreună cu firmele și universitățile din regiune să putem să le oferim tinerilor acces la tehnologie, dar și cursuri de antreprenoriat, care să le ofere șansa să devină antreprenori”.

Pentru prima oară, regiunile din România au un program propriu de dezvoltare prin fonduri europene, elaborat în funcție de nevoile și prioritățile locuitorilor lor. Programul Regiunii Vest, ce cuprinde județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, a fost aprobat de Comisia Europeană. 1,18 miliarde de euro vor ajunge aici în ciclul financiar 2021-2027.

„În regiunea de vest a României scriem istoria dezvoltării regionale, prin faptul că am reușit să obținem descentralizarea fondurilor europene pe Programul Operațional Regional. E un moment pe care îl așteptăm de multă vreme și e rodul unei munci îndelungate, realizată de echipa ADR Vest și de Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest. Avem la dispoziție cea mai mare sumă de care a beneficiat regiunea noastră într-un ciclu financiar. Sunt bani care vor fi investiți, nu cheltuiți. Județul Arad își păstrează prioritățile pe Programul Operațional Regional – infrastructura rutieră, drumurile județene, urmând ca investițiile în spitale, cultură, educație, piste de biciclete, să le realizăm din alte surse europene de finanțare. Noi am proiectat dezvoltarea județului Arad pe atragerea de fonduri europene și am reușit să aducem concret, în total, peste 450 milioane lei în Arad, în ciclurile de finanțare 2014-2020 și 2021-2027”, a subliniat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.