Claudiu Cristea: Aradul nu va rămâne cu gunoiul pe stradă de la 1 noiembrie

Claudiu Cristea: Aradul nu va rămâne cu gunoiul pe stradă de la 1 noiembrie

MOTTO: «Art. 68. – (1) Primarul îndeplinește următoarele atribuții principale: […] s) conduce serviciile publice locale; […]» Legea 215 a Administrației Publice Locale

Am înțeles că opoziția s-a abținut astăzi la tentativa primarului de a trece prin șantaj, din nou, un proiect de hotărâre privind prelungirea contractului de salubrizare stradală. Doar s-a abținut? Foarte rău, trebuiau să voteze împotrivă. Tot din presă înțeleg că opoziția e de vină pentru că de la 1 noiembrie Aradul rămâne fără salubrizare stradală.

Zău?

Cum se numește ceea ce face primarul Falcă atunci când așteaptă până expiră contractul ca, mai apoi, să-l supună la vot prin presiune? „Dacă nu votați Aradul rămâne cu gunoiul pe stradă”, „Dacă nu votați lăsați orașul fără căldură”… Nu, așa nu merge, oricare ar fi riscul. Respectul trebuie să se reîntoarcă în Primăria Arad.
Și dacă rămâne orașul cu gunoiul pe stradă ce? Păi nu l-au votat arădenii pe Falcă? Să se bucure de efectul votului lor. Pentru că opoziția, oricare ar fi ea —­ politică sau civică —­, nu poate răspunde pentru proasta gestiune a orașului. Există un singur vinovat și în acest caz și în acela de la CET: PRIMARUL ARADULUI, cel care nu și-a îndeplinit îndatoririle, acelea de a „conduce serviciile publice” (Art. 68, al. 1, pct. s. din Legea 215 a Administrației Publice Locale), iar salubrizarea stradală este un serviciu public care, deși este concesionat, se cere manageriat.

Dacă contractul de concesiune expiră, primarul trebuie să preia atribuția la care legea îl obligă și anume accea de a „conduce serviciile publice” conform articolului citat. Nu mai spun că această hotărâre, dacă s-ar adopta, este total ilegală întrucât nu a fost supusă procesului de transparență decizională iar, aici fiind vorba de un interes public, această consultare este obligatorie. Spre exemplu când acest serviciu a fost concesionat în 2011, a existat o dezbarere publică.

Deci Aradul NU RĂMÂNE CU GUNOIUL PE STRADĂ de la 1 noiembrie, așa cum greșit a titrat presa. Cum așa? Simplu, pentru că primarul are obligația legală de a stânge gunoiul. El sau vreo firmă la care a concesionat acest serviciu. Aaaa, a uitat să-l concesioneze? Foarte bine, îl va strânge chiar el – îl obligă legea. Iar dacă gunoiul e pe stradă după 1 noiembrie el, primarul, e singurul vinovat.
Claudiu Cristea
  1. No iaca hop ! aparu si vodcaru – sef , fugi ma da-icea !

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.