Cod galben de ploi abundente pentru județul Arad. A fost emisă și o atenționare hidrologică de inundații

Cod galben de ploi abundente pentru județul Arad. A fost emisă și o atenționare hidrologică de inundații

Meteorologii au emis un cod galben de ploi abundente pentru o parte din județul Arad. De asemenea, a fost emisă și o atenționare hidrologică de inundații.

Codul este valabil în perioada 9 martie, ora 12 – 9 martie, ora 22. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în această perioadă în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali vor fi ploi mai ales sub formă de aversă, ce vor favoriza topirea stratului de zăpadă. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30 l/mp, iar pe arii restrânse vor fi descărcări electrice.

Cod portocaliu de inundații pentru râul Crișul Alb

Codul este valabil în perioada 9 martie, ora 16 – 10 martie, ora 24, fenomenele hidrologice vizate fiind scurgeri importante pe versanti, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici.

Având în vedere avertizările primite, s-a dispus alertarea Grupei Operative din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad și înștiințarea autorităților publice locale.

De asemenea, pentru gestionarea eficientă a potențialelor intervenții generate de codul portocaliu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad a dispus prealertarea fiecărei subunități de intervenție, ridicarea nivelului de operaționalizare și pregătirea tehnicii din dotare, specifică tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor hidrologice primite.

Recomandările ISU Arad:

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați la întâmplare gunoaiele menajere și resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;

– urmăriți cu atenție evoluția situației hidrometeorologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților;

– ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea fenomenelor hidrometeorologice;

– în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, NU traversați râurile prin apă și NU vă apropiați de malurile acestora.

– construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie;

– în cazul unei situații de urgență, solicităm cetățenilor să anunțe de îndată evenimentul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Foto: Arhivă caracter ilustrativ

Sursa foto text: ANM

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.