Codul Rutier se modifică din 28 septembrie: Noile OBLIGAȚII ale șoferilor!

Codul Rutier se modifică din 28 septembrie: Noile OBLIGAȚII ale șoferilor!

Noi modificări ale legislației rutiere din România vor intra în vigoare din 28 septembrie, conform O.G. nr. 21/2014, publicată în Monitorul Oficial încă din luna august.

Şoferii vor fi obligaţi prin lege să-şi anunţe toţi pasagerii cu privire la obligaţia legală de a purta centura de siguranţă în timpul circulaţiei pe drumurile publice, pe toate locurile dotate cu centuri de siguranţă pe care le are autoturismul, din fabricare. Tot şoferilor le revine sarcina să se asigure că minorii poartă centura de siguranţă pe timpul conducerii vehiculului, sau că sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

Nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate se va sancţiona cu 3 puncte penalizare.

Se mai adaugă patru sau cinci puncte de amendă, adică între 360 şi 450 lei, ţinând cont că un punct de amendă este 90 lei. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită în 48 de ore.

Noutatea o reprezintă sancţionarea şoferului care transportă copii fără respectarea regulilor de siguranţă. Regulile cu privire la scaunul special pentru copiii până în trei ani şi centura de siguranţă pentru cei de până la 12 ani existau şi până acum, însă nu exista posibilitatea de a sancţiona direct şoferul autovehicului. Totodată, transportul copiilor de până la 12 ani pe locurile din faţă ale maşinilor este interzis.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.