Protest la Complexul Muzeal Arad

Protest la Complexul Muzeal Arad

Complexul Muzeal Arad susține protestul inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România pentru a semnala deteriorarea relațiilor interinstituționale din cadrul culturii românești.

Astfel, miercuri, 3 iulie 2019, se organizează un protest simbolic, între orele 11 şi 12. Participanții vor purta banderole albe, fiind semnul de protest care semnalează motivul nemulțumirilor.

Deși bugetului general al Complexului Muzeal Arad a crescut cu peste 32% în 2019 față de 2018, la nivel național, banii alocați sunt puțini.

„Este imperios necesar ca bugetul național, dedicat culturii și implicit activităților din domeniul muzeal, să fie redimensionat astfel încât să se asigure finanțarea proiectelor culturale asumate prin proiectele de management ale muzeelor sau ale altor instituții culturale. Un exemplu negativ și de eșec guvernamental la nivelul strategiei culturale a Ministerului Culturii și Identității Naționale este diminuarea financiară cu peste 30% a bugetului alocat Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), fapt ce afectează grav finanțarea generală a proiectelor culturale, pe liniile de finanțare propuse de AFCN, la concursurile de proiecte din anul 2019!”, afirmă Răzvan CADAR, Vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Protestul inițiat de RNMR se doreste a fi un ultim semnal de alarmă pentru forurile decizionale de la nivel central din România, pentru stoparea şi remedierea subfinanțarii proiectelor culturale derulate prin intermediul instituțiilor muzeale.

Nu putem fi de acord cu dezmembrările unor instituții realizate cu unicul scop ca alte instituții să se nască din această dezmembrare. Există destule variante care trebuie luate în calcul, mult mai eficiente și mai sustenabile decât dezmembrarea. Cum au demonstrat deja reacțiile anterioare, putem veni cu soluții și în această privință. Toate aceste rațiuni fac necesar ca mâine, 3 iulie, să transmitem acest mesaj urgent și vital către guvernul Romaniei. Noi, muzeele din România, vrem și știm să muncim, vrem și știm să dezvoltăm societatea – vrem și știm să ducem mai departe cu onoare moștenirea primită de la înaintași! Ascultați-ne! Ne apropiem de al doisprezecelea ceas!”, a declarat dr. Ciprian ȘTEFAN ANGHEL, managerul Muzeului Civilizației Transilvane ASTRA Sibiu și președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.