Concurs naţional de povestire românească, în Ungaria

Concurs naţional de povestire românească, în Ungaria

La Bekescsaba a avut loc vineri, 8 mai 2015, tradiţionalul concurs naţional de povestire românească organizat de Autoguvernarea Română din Bekescsaba.

Evenimentul s-a desfăşurat la „Casa de poveşti” din Bekescsaba, la concurs participând 120 de elevi din clasele I – VIII, de la şcolile generale din Ungaria în care se predă limba română. De asemenea, au participat în jur de 50 de profesori şi părinţi.
Copiii au fost împărţiţi pe patru categorii, la fiecare categorie fiind un juriu compus din trei membri, profesori de la şcolile din Ungaria în care se preda limba română. Preşedintele juriului a fost Iulia Olteanu, directoarea şcolii generale din Batania. Elevii au interpretat poveşti atât din literatură română, cât şi din poveştile povestitorilor români din Ungaria.

La eveniment au participat lideri locali şi naţionali ai Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria şi reprezentanţi ai mass media de expresie românească din Ungaria, dar şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

De remarcat, că concursul de povestire românească a ajuns la ce-a de a 22 ediţie. Prima ediţie a fost organizată în anul 1993, la iniţiativa fostului preşedinte al Autoguvernării Române din Bekescsaba, Gheorghe Gros, trecut recent la cele veşnice.

În cadrul comunităţii române din Ungaria sunt cunoscuţi trei mari povestitori: Vasile Gurzău din Micherechi (1898 – 1980), Teodor Şimonca din Chitighaz (1899 – 1999) şi Mihai Purdi din Otlaca–Pustă (1904 – 1978). Poveştile povestitorilor români din Ungaria sunt studiate în cadrul orelor de civilizaţie şi cultură românească.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.