PRIMIM SPRE PUBLICARE/ Conferința „Medicina ca misiune”, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad

PRIMIM SPRE PUBLICARE/ Conferința „Medicina ca misiune”, la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a avut loc, miercuri, 23 martie 2106, la ora 11, o primă etapă a manifestărilor interdisciplinare credință și știință, din care face parte și proiectul „Biserica și medicina în dialog”, realizat între Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Arhiepiscopia Aradului.

Medicina ca vocație a fost tema conferinței din sala Aula Magna „Vasile Goldiș” a Facultății de Medicină. La eveniment a conferențiat prof. univ. dr. Dan Cioată, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. Domnul dr. Dan Cioată vede medicina ca misiune, fiind promotorul însoțirii medicinei sau actului medical cu credința: „Dacă ești bolnav, nu uita să te rogi, dacă ești bolnav și nu te poți ridica, nu uita să te rogi, dacă ești bolnav și nu poți mânca, nu uita să te rogi”. Spitalul este pentru Dan Cioată „spațiul de interferență al științei și practicii medicale cu credința, iar punctul cel mai important al interferenței medic-preot este vindecarea bolnavului”. Medicina creștină ne ajută să înțelegem relația medic și pacient în sens ontologic: „Pentru mine, un bolnav înseamna aproapele meu”. Iar întâlnirea cu orice persoană, fie ea bolnavă, este un eveniment pascal: „Orice întâlnire cu o persoană înseamnă bucurie”. Prin urmare, și un bolnav este aproapele meu în sens evanghelic: „Eu îi consider pe bolnavi prietenii mei”.

Medicina creștină este o medicină eclezială, în care Hristos este Doctorul desăvârșit, fără de care vindecarea nu este posibilă. La dialogul cu cei câteva sute de studenți și studente a participat și lect. univ. dr. Vasile Pop reprezentantul rectoratului universității la eveniment.

Arhim. Teofan Mada, vicar eparhial, coordonator de proiect

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.