CONTRABANDĂ cu MATERIALE NUCLEARE la granița cu România. Există MOTIVE DE ÎNGRIJORARE?

CONTRABANDĂ cu MATERIALE NUCLEARE la granița cu România. Există MOTIVE DE  ÎNGRIJORARE?

Patru tentative de contrabandă cu materiale radioactive au fost dejucate, în ultimii cinci ani, de autorități ale unor țări din Europa de Est, care colaborează cu FBI. Tranzacțiile, în care erau implicate și grupări criminale cu conexiuni rusești, urmau a fi făcute cu extremiști din Orientul Mijlociu.

Cel mai recent caz datează din luna februarie a acestui an, când un traficant a oferit spre vânzare o mare cantitate de cesiu (suficient pentru a contamina puternic mai multe cartiere dintr-un oraș), căutând în special un cumpărător din cadrul grupării Statul Islamic.

Dezvăluirile recente privind tranzacţiile dejucate pe piaţa neagră a materialelor radioactive din Moldova au stârnit temeri cu privire la prezenţa acestui tip de materiale pe teritoriul țărilor din Europa de Est.

Mai multe declaraţii ale poliţiei moldovene, care a dejucat planurile în colaboarre cu FBI, nasc multe semne de întrebare. Moldovenii susţin că grupări de crimă organizată încearcă să vândă materiale periculoase unor persoane pe care le cred intermediari ce reprezintă Statul Islamic şi alţi extremişti (fiind, însă, poliţişti sub acoperire).

Anchetatorii moldoveni nu sunt siguri în legătură cu faptul că suspecții care le-au scăpat din mâini nu au mai păstrat materiale radioactive. Ei nu știu nici dacă aceste grupuri care caută cumpărători — inamici ai Occidentului — au reușit să vândă materiale nucleare extremiștilor, într-un moment în care Statul Islamic și-a manifestat clar ambiția de a utiliza arme de distrugere în masă.

Din ceea ce susţin autorităţile de la Chişinău, ar exista şi cantităţi mari de uraniu îmbogăţit până la nivelul la care poate fi folosit pentru arme, însă, nici acest material nu a fost confiscat, deoarece operaţiunea de demascare s-a petrecut în etapele preliminare ale tranzacţiei.

În plus, cei implicați în astfel de tranzacții primesc pedepse scurte cu închisoarea și apoi revin la comerțul ilegal cu materiale radioactive.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a documentat peste 600 de incidente în care asemenea materiale au fost furate sau pierdute.

Materialele radioactive nu pot fi folosite pentru a fabrica un focos nuclear, ci doar în construcţia unei bombe radiologice. Chiar şi aşa, dispersarea de material radioactiv pe o zonă întinsă, ca urmare a unei explozii, ar avea drept rezultat panică şi consecinţe grave asupra sănătăţii celor afectaţi.

Investigatorii susţin că organizaţiile criminale, unele cu legături cu succesorul KGB-ului rusesc – FSB, conduc o piaţă neagră înfloritoare cu materiale nucleare în Republica Moldova.

Anchetatorii moldoveni nu pot fi siguri că suspecţii care au reuşit să fugă nu au scăpat cu majoritatea materialelor nucleare şi nici nu ştiu dacă gruparea infracţională nu a reuşit să vândă deja materialele teroriştilor, într-un moment în care Statul Islamic şi-a făcut cunoscută intenţia de a folosi arme de distrugere în masa împotriva Occidentului.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.