CORESPONDENȚĂ/OBAMA și XI JINPING la Summit-ul pentru Securitate Nucleară de la Haga

CORESPONDENȚĂ/OBAMA și XI JINPING la Summit-ul pentru Securitate Nucleară de la Haga

Cel de-al treilea Summit pentru Sigurantă Nucleară (Nuclear Security Summit – NSS) are loc în aceste zile – 24 si 25 martie 2014 – la Haga, Olanda si aduce împreună importanti Presedinti si sefi de Guvern din 53 de state din întreaga lume. De asemenea, la Summit mai participă patru organizatii internationale.

Această întâlnire de mare importantă are scopul de a măsura si discuta progresele făcute în directia consolidării securitătii nucleară la nivel mondial în ultimii patru ani.  Primele două summit-uri de acest gen au avut loc la Washington în 2010 si Seoul în 2012.
Întâlnirea din aceste zile ar putea duce la adoptarea unui nou pact, denumit „The Hague Communiqué”. 
Presedintele Statelor Unite ale Americii – Barack Obama – si presedintele Chinei – Xi Jinping – au ajuns la Haga luni, 24 martie, unde vor discuta împreună cu reprezentantii Uniunii Europene problema securitătii nucleare la nivel mondial.
„Ne întâlnim la Haga într-o perioadă în care pacea si securitatea internatională sunt în risc din nou. Nu există modalitate mai bună decât cooperare multilaterală pentru a discuta probleme de securitate globală, ca proliferarea nucleară si terorismul. Sper ca toate statele să recunoască această amenintare si să lupte pentru securitatea nucleară pentru a preveni actele de terorism nuclear. Uniunea Europeană îsi oferă cooperarea si asistenta. Suntem deja un donator de frunte care sustine mai mult de 100 de de tări din întreaga lume”, declară presedintele Consiliului European – Herman Van Rompuy, într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declară: “O cooperare internatională mai puternică este esentială oentru implementarea unei culturi a securitătii nucleare în întreaga lume si pentru a ne proteja cetătenii în acest scop. UE promovează securitatea nucleară si siguranta la nivel global. Suntem un contribuabil major în ceea ce priveste suportul financiar si expertiza. Mai mult, punem la punct cele mai stabile standarde de sigurantă nucleară în fiecare dintre centralele Uniunii Europene”.
După încheierea Summit-ului de la Haga, presedintele Barack Obama va vizita pentru prima dată institutiile europene de la Bruxelles.
Sursa: www.europa.eu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.