Dorel Căprar: „Numărul bolnavilor de cancer crește la Arad cu fiecare zi”

Dorel Căprar: „Numărul bolnavilor de cancer crește la Arad cu fiecare zi”

Preşedintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar a susţinut o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaţilor, referindu-se la faptul că Aradul este judeţul cu cele mai multe îmbolnăviri de cancer din România. Redăm, în continuare, integral, textul declaraţiei politice a deputatului arădean:
„«Sănătatea nu reprezintă totul, dar fără sănătate nimic nu contează», cum bine spunea Schopenhauer. În opinia mea, sănătatea este un concept extrem de complex având în componența sa atât o dimensiune emoțională, intelectuală, fizică, socială și – nu în ultimul rând – una spirituală. Cu siguranță însă, sănătatea fizică este cea mai importantă și greu de recăpătat o dată pierdută. Doresc astăzi să atrag atenția asupra unei situații cu totul speciale la Arad, județul pe care îl reprezint prin Colegiul 6, unde am fost ales în calitatea de deputat. De la această tribună vreau să trag un puternic semnal de alarmă până încă nu este prea târziu asupra faptului că ARADUL ocupă de ani buni locul UNU pe țară la incidența cazurilor de CANCER. Este un semnal de alarmă și în același timp un strigăt de ajutor. Ministerul Sănătății și toate instituțiile implicate trebuie să-și focalizeze cât mai repede atenția asupra a ceea ce se întâmplă la Arad.
3,8 dintr-o sută de arădeni suferă de cancer! Este o boală necruțătoare a căror posibile cauze trebuie căutate de factorii responsabili pentru ca arădenii să fie preveniți asupra riscurilor la care se expun. Institutul Național de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății a scos în evidență faptul că numărul bolnavilor de cancer crește la Arad cu fiecare zi. Dacă în 2012, tot pe primul loc și atunci, ARADUL avea o incidență a îmbolnăvirilor cu cancer de 3,6 cazuri la SUTA DE LOCUITORI, în 2013, incidența a crescut la 3,8 cazuri la o sută de oameni, tare mă tem că anul 2014 va aduce vești și mai proaste pentru sănătatea arădenilor. Tocmai de aceea trag acest semnal de alarmă, rugând toți factorii implicați să găsească rapid soluții, să identifice posibile cauze astfel încât să reducem efectele. Adică îmbolnăvirile de cancer!
Pentru a scoate în evidență gravitatea situației pe care o prezint cred că este important de spus că media națională la îmbolnăvirile cu cancer este undeva la 2 la suta de locuitori, existând însă și județe unde cancerul afectează doar 0,6 % cum este cazul Ilfovului, 0,8% în Brăila sau 0,9% în Vâlcea. Acest 3,8% din județul Arad este cu mult peste media națională ducându-ne în fruntea unui clasament sumbru al îmbolnăvirilor de cancer.
Dovada faptului că nu mai e timp să așteptăm evoluții viitoare este că din ultima perioadă analizată de Institutul Național de Sănătate Publică din Ministerul Sănătății, anul 2013, rezultă că s-au înregistrat 942 de cazuri noi, comparativ cu perioada similară din 2012 când vorbeam doar de 642 de cazuri de cancer. Se vede o evidentă și rapidă creștere a ratei îmbolnăvirilor de cancer. Privind retrospectiv în 2012, în județul Arad existau 16.457 bolnavi luați în evidență, în timp ce în 2013, numărul lor a crescut la 17.195.
Îi rog toți cei implicați în starea de sănătate să intevină, atât pentru a identifica – cum spuneam – posibile cauze cât și pentru a-i ajuta pe cei deja bolnavi cu asistență de specialitate, tratamente adecvate și moderne care să ducă în final la prelungirea speranței de viață dar și la o îmbunătățire a calității vieții pe perioada bolii. De asemenea cred că ar fi binevenită în Arad – județul cu cea mai mare incidență la cancer – apariția unui centru de cercetare, combatere și monitorizare a acestei boli cumplite.
Cei pe care îi reprezint în Parlamentul României, arădenii, la fel precum toți românii, merită un plus de speranță asupra sănătății lor și familiilor lor.
Vă mulțumesc!”

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.