CORONAVIRUS. Stați ACASĂ! Închisoare de până la 15 ani pentru cei care răspândesc virusul

CORONAVIRUS. Stați ACASĂ! Închisoare de până la 15 ani pentru cei care răspândesc virusul

Guvernul mărește pedepsele pentru cei care nu respectă carantina și izolarea la domiciliu, anunță presa centrală.

Proiectul de modificare a Codului Penal prevede majorarea pedepselor pentru cei care nu respectă regulile și îi infectează și pe alții.

Astfel, dacă infectează o persoană, vinovatul va primi o pedepsă cu închisoarea de până la 5 ani, iar daca infectează două sau mai multe persoane va primi o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani.

Dacă o persoană a decedat în urma infectării, atunci pedeapsa pentru persoana care nu a respectat carantina sau izolarea urmează să fie de închisoare până la 15 ani.

„Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus. Există situații când un cetățean revine dintr-p țară și trebuie să intre fie în carantină, fie în izolare. Cetățenii trebuie să completeze declarații. Dacă comit un fals și nu spun din ce țară vin, ca autoritățile să poată lua decizia corectă, vor suferi consecințele legii. Comit o infracțiune pedepsită cu închisoarea”, a declarat premierul Victor Orban.

„E introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. Dacă într-o anchetă epidemiologică cineva nu dă informații complete despre persoanele cu care a intrat în contact, se consideră că e o omisiune. Se poate constitui dosar penal”, a mai spus premierul.

În opinia sa, cea mai mare parte a românilor care trec prin această perioadă grea respectă legea și deciziile autorităților. Dar există și excepții. „Din acest motiv am decis să înăsprim pedepsele pentru a-i sancționa pe cei care nu le respectă. Datoria primordială a Guvernului e să apere sănătatea cetățenilor. Vom lua măsuri oricât de dure pentru cei care nu respectă măsurile. (…) Nu putem accepta ca cetățeni iresponsabili care sunt în situația de a fi izolați sau în carantină să umble liberi în societate și să riște să îmbolnăvească alți cetățeni”, a mai spus Orban.

Foto: Alin Tomoioagă

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.