Cresc PENSIILE! Ce categorii vor beneficia de MAJORARE

Cresc PENSIILE! Ce categorii vor beneficia de MAJORARE

Guvernul a aprobat, vineri, o hotărâre de completare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, informează Realitatea.net.

Completarea va asigura aplicarea unitară și echitabilă a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/ sau grupa a II-a, ori în condiții deosebite și/ sau condiții speciale de muncă.

„Guvernul a aprobat o completare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. E vorba de pensionarii din sistemul public de pensii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pensionari care au desfășurat, înainte de a intra în pensie, activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/ sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 — e vorba și de activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/ sau condiții speciale — pensionari care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale. Practic, e vorba de regularizarea nivelului pensiilor pentru aceleași condiții de muncă. Se aplică și pentru persoanele în cazul cărora nu s-au aplicat acele modificări, se aplică o majorare cu 50% a punctajelor anuale pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale, și cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite”, a precizat Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Oficialul a dat și câteva exemple de categorii de pensionari care vor beneficia de majorarea pensiilor: „E vorba de pensionari ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 în baza unor acte normative cu caracter special și recalculate prin OUG 4/2005. Vă dau câteva exemple, pentru că sunt mai multe categorii de persoane: nevăzători și persoane cu handicap, persoane pensionate potrivit prevederilor HG 267/’90 privind acordarea unor drepturi personalului din industria minieră, persoane din industria extractivă de petrol și gaze, persoane care și-au desfășurat activitatea în Aviația civilă pentru personalul navigant. Sunt doar câteva exemple, sunt mult mai multe categorii”.

Într-un comunicat de presă al Guvernului se precizează că recalcularea drepturilor de pensie conform art. 169 alin. 1 din Legea nr. 263/2010 se realizează, din oficiu, iar drepturile de pensie recalculate se plătesc în etape. Astfel: în luna iulie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1990 — 31 martie 2001 inclusiv și în luna decembrie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001 — 31 decembrie 2010 inclusiv.

  1. Cristina Lazar 7 mai, 2017, 10:26 am

    Dar cand se vor mari?
    Ca la salarii v-ati grabit

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.