CRISTIAN MUNGIU a primit premiul pentru REGIE, la Cannes

CRISTIAN MUNGIU a primit premiul pentru REGIE, la Cannes

Cristian Mungiu a primit premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes din acest an, pentru filmul „Bacalaureat”.

Filmul spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi.

„Filmul vorbește despre o vârstă, despre ce se întâmplă atunci când constați că mai mult din viața ta e deja în urma ta decât mai e înainte și cam ce fel de sens poți da vieții tale atunci… De fiecare dată într-un asemenea moment încerci să-ți folosești experiența de viață și înțelepciunea, iluzionându-te că ai putea să o folosești pentru copilul tău. Să i-o transferi cumva ca să nu facă greșelile pe care le-ai făcut tu acum, când te uiți înapoi, evident că e o iluzie asta, nu se poate, dar când faci un film care are în centru o relație cumva și un moment din viața nu e vorba doar despre părinte sau despre copil. Filmul cuprinde și punctul lui de vedere asupra vieții dar și punctul de vedere asupra vieții a celorlalte personaje, inclusiv al celor de vârsta fetei din film, adica în jur de 18 ani”, a precizat regizorul pentru Digi24.

În rolurile principale sunt distribuiţi actorii Adrian Titieni şi Maria Drăguş. Ei îi au alături pe Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareş Andrici.

Regizorul român a primit premiul ex-aequo, alături de francezul Olivier Assayas, acesta din urmă fiind recompensat pentru filmul „Personal Shopper”.

Pe scena de la Cannes, regizorul român a mulţumit juriului festivalului, actorilor şi întregii sale echipe. „Vreau să le mulţumesc actorilor şi echipei mele, nu fac filmele singur (…) mulţumesc familiei mele care mi-a dat o direcţie în viaţă”, a declarat cineastul român.

El a atras atenţia asupra stării cinematografului de artă, care „nu se simte foarte bine”. „Cred că cinema-ul de autor a fost limitat la o nişă. Cinematografia de autor a continuat să existe şi datorită Festivalului de la Cannes. Avem o mare responsabilitate”, a mai spus Mungiu.

„Bacalaureat” a fost inclus de publicaţia Hollywood Reporter pe lista numită „Cele 21 de filme de festival de care se va vorbi anul acesta la Hollywood”. Jurnaliştii de peste Ocean spun că filmul lui Cristian Mungiu este „o privire clinică asupra traiului în România contemporană”.

Filmul rulează, deja, în cinematografele româneşti.

bacalaureat-800x1115

Sursa: romania-insider.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.