Cum încurajăm copiii să-și urmeze pasiunile?

Cum încurajăm copiii să-și urmeze pasiunile?

Fiecare copil dă dovadă de pasiuni diferite, potrivite personalității sale, pe care părinții trebuie să le încurajeze necondiționat.

De ce? Întrucât, copilul care primește suportul total al părinților săi, creează o legătură mai puternică cu ei, legătură care îi poate dicta viitorul.

Încă de la o vârstă fragedă, copiii dezvoltă diferite înclinații pentru tot ce întâlnesc în jurul lor. Dacă a fost obișnuit de mic să descopere noi lucruri de unul singur și a fost încurajat să pună cât mai multe întrebări, poți fii sigur că acest lucru nu se va opri când va crește mare. Cert este că încurajarea curiozității copiilor contribuie considerabil la descoperirea propriilor pasiuni.

Pasiunile, deseori, se pot transforma în cariere. Gândește-te la un copil pasionat de citit. De-a lungul timpului, șansele ca el să-și dorească să creeze de unul singur universuri fabuloase și povești uimitoare sunt foarte mari.

Poate că, inițial, părinții nu iau în serios pasiunile copiilor gândindu-se că sunt trecătoare și se vor plictisi. Însă, este că important ca el să se simtă susținut în tot ceea ce face. Da, pare destul de dificil să devii un ninja, din perspectiva unui adult, dar pentru un copil universul nu are limite.

„Atât evoluția personală, cât și cea profesională a celor mici depinde de educația și sprijinul oferite de părinți încă din copilărie. Contextul social este într-o continuă schimbare, de aceea este de datoria părinților să îi ofere cele mai bune mijloace și un mediu propice pentru a-și dezvolta cât mai multe pasiuni. În fond, un adult complet este un copil care a reușit să adune cât mai multe cunoștințe și care a știut cât de important este să învețe câte puțin din fiecare”, spun reprezentanții Shakespeare School.

Cum ajuți copilul să își descopere pasiunile?

Una dintre cele mai mari griji ale părinților răsare atunci când copilul pare să nu dezvolte niciun interes. Totuși, copilul nu are nicio vină și nici nu face ceva complet eronat, ci, pur și simplu, poate este asaltat cu o mulțime de variante din care nu poate să aleagă.

De multe ori, părinții vin cu o sumedenie de opțiuni pentru cel mic, lucru care îl poate bulversa. Iată câteva sfaturi pe care le pot urma părinții pentru a descoperi pasiunile copiilor:

•Vezi ce jocuri preferă cel mic. Jocul este cea mai bună modalitate pentru educarea copiilor, tehnică adoptată și în cursurile de la Shakespeare School. Prin joc, copilul reușește să facă conexiuni între noțiunile învățate și exemplele concrete pe care le pune în practică în momentul jocului. Astfel, observă către ce tip de jocuri gravitează. Dacă preferă jocurile de inteligență, încearcă să îi cumperi mai multe jocuri la fel, iar dacă preferă jocurile de echipă, precum fotbalul, îl poți înscrie la cursuri.

•Află care este materia/ activitatea sa preferată la școală. O discuție cu educatoarea sau cu profesorii te poate ajuta dacă încă nu poți determina care sunt pasiunile copilului. În funcție de materia pe care o preferă, matematica, engleza, sportul, de exemplu, poți continua să îl susții pentru a excela.

•Observă-i activitățile. O mare greșeală pe care părinții o fac când vine vorba de descoperirea pasiunilor copiilor este confundarea unui hobby cu o pasiune. De cele mai multe ori, copiii pot începe o activitate fără să o termine pentru că nu reprezintă cu adevărat o pasiune. Fă-ți timp și observă spre ce gravitează copilul în timpul liber. După teme, ce face? Dacă desenează, o face constant, cere mai multe materiale și este interesat de artă, sau doar o face din plictiseală, pentru a trece timpul mai repede? Cert este că, fără să-i acorzi o atenție sporită și fără să petreci timp îndelungat cu copilul, nu vei putea stabili pasiuni pe care să le încurajezi.

•Fă-ți timp. Timpul este una dintre cele mai importante variabile. Și în viața personală, dar și în viața profesională, timpul poate stabili ce rămâne o simplă activitate temporară și ce poate fi dezvoltat pe termen lung. Ideea este să ai răbdare. Copiii nu se hotărăsc de pe o zi pe alta care le sunt pasiunile, ci ele se dezvoltă în timp, de aceea este important să îți faci timp și să petreci cât mai mult timp cu cel mic.

Ce poți face pentru a-i încuraja pasiunile?

Dacă părintele a reușit deja să afle care sunt interesele și talentele copilului, trebuie să continue să îi acorde tot sprijinul său pentru a le dezvolta. Și cum poate face asta cel mai bine?

•Investește în copil. Rolul de părinte nu ia pauză niciodată, iar, dacă te gândeai că odată ce i-ai descoperit pasiunile, copilul o să și le dezvolte singur, te înșeli. Un copil are nevoie de un mediu limpede, încurajator, deschis, în care se poate simți în siguranță pentru a-și dezvolta interesele. Fără să primească încurajări și ajutor de la părinți, el se va simți singur și va renunța la pasiunile sale. Dacă îi plac avioanele, de exemplu, du-l la expoziții, la muzee, vizionează documentare cu el sau cumpără-i cărți și enciclopedii care să-i stârnească și mai mult curiozitatea. Arată-i că îți pasă cu adevărat și că vei face orice pentru a-și găsi drumul în viață!

•Arată-ți interesul pentru pasiunea sa. Un părinte care își sprijină copilul și încearcă să afle cât mai multe lucruri despre pasiunile sale va dezvolta o relație și mai bună cu acesta. Legătura părinte-copil cântărește foarte mult când vine vorba de viitorul celui mic, de aceea trebuie susținută încă din timp. Găsește timp pentru a-i arăta cât de mult vrei să afli ce-i place, lasă-l pe el să îți explice sau să îți povestească despre pasiunile sale.

•Stabilește și niște limite. Explică-i cât de important este să nu piardă din vedere importanța educației. Deseori, cei mici au tendința de a se concentra pe un singur lucru, fără să mai acorde importanță și școlii. În cele din urmă, educația trebuie să vină pe primul loc, de aceea este important să găsești un echilibru între școală și pasiunile copilului.

Cert este că nu există un moment perfect pentru a începe să susții copilul în dezvoltarea propriilor pasiuni. Acest lucru se face începând din primii ani de viață și pe toată durata copilăriei sale, cel puțin.

Ca părinte, scopul suprem este să îi arăți cât de mult îl susții, să îl încurajezi constant și să faci tot ce îți stă în putere pentru a-i oferi un viitor cât mai bun. Și, de cele mai multe ori, un viitor bun se conturează pe baza pasiunilor pe care copilul și le-a dezvoltat încă din copilărie.

Despre Shakespeare School În cei peste 18 ani de activitate, peste 25.000 de cursanți au trecut pragul Shakespeare School, cel mai bun centru de pregătire pentru examenele Cambridge din România, devenit Gold Preparation Centre în 2020. În cadrul a 4 centre de predare a limbii engleze, localizate în 4 puncte cheie ale Capitalei (Brâncoveanu, Ferdinand, Moșilor și Victoriei), Shakespeare School reușește în fiecare an să obțină 97% rată de satisfacție, în rândul părinților, pentru serviciile oferite. Cursanții învață engleza de plăcere la Shakespeare School alături de profesori de top, entuziaști, dinamici și foarte bine pregătiți. Cursurile noastre se desfășoară și online, atât pentru copii și adolescenți, cât și pentru adulți. Mai multe informații despre înscrierile la cursurile de la Shakespeare School puteți descoperi pe site-ul shakespeare-school.ro.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.