Cum a scăpat Aurel Ardelean, preşedintele UVVG Arad, de acuzaţia de plagiat

Cum a scăpat Aurel Ardelean, preşedintele UVVG Arad, de acuzaţia de plagiat

Scandalul legat de posibilul plagiat în cazul albumului „Atlas Flora Romaniei”, semnat de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul fondator al Universităţii Vasile Goldiş din Arad, şi prof. univ. dr. Gheorghe Mohan, profesor la aceeaşi universitate, s-a stins departe de ochii lumii.

Asupra lucrării, reclamată ca fiind un plagiat de Asociaţia Naţională pentru Promovarea Eticii în Învăţământul Superior, s-a pronunţat Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI).

Potrivit CNECSDTI, deşi 55% din imaginile apărute în volumul „Atlas Flora Romaniei” „sunt preluate de pe internet fără a fi indicată sursa” şi doar 10 la sută dintre ele fiind proprietatea autorilor, alte 35% dintre fotografii fiind preluate din bibliografia selectivă, indicată la finalul atlasului, în acest caz nu se poate susţine acuzaţia de plagiat.

Cum s-a apărat Aurel Ardelean?
În răspunsul transmis CNECSDTI, prof. univ. dr. Aurel Ardelean afirmă (cităm): „Conform art. 4 alin. 1 lit. d) din Legea nr.206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltare şi inovare, publicată în M. Of. nr. 505 din 4 iunie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, prin plagiat se înţelege «expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale». Din cuprinsul notificării şi anexelor acesteia, ce cuprind aspecte din cuprinsul sesizării primite de dumneavoastră, rezultă că sunt acuzat de preluarea unor fotografii fără a indica sursa. Or, fotografiile nu se identifică cu texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise în sensul art. 4 alin. 1 lit. d) din Legea 206/2004, motiv pentru care este exclusă posibilitatea unui plagiat”.

Ce spune CNECSDTI?
În constatarea argumentativă cu privire la presupusa abatere de la buna conduită etica şi deontologia în activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare, reprezentanţii CNECSDTI afirmă că:
„Verificând conţinutul cărţii «Atlas Flora României» apărută în anul 2012 la Editura «ALL SRL» Bucureşti, s-a constatat că această carte cuprinde o scurtă prefaţă, urmată de 729 planşe ce conţin în total 3030 fotografii, reprezentând ilustraţii color ale florei autohtone, precum şi o bibliografie selectivă şi un index al denumirilor ştiinţifice ale speciilor ilustrate în atlas.
În urma analizelor realizate, au rezultat următoarele:
– aproximativ 10% din fotografiile din atlas aparţin autorilor;
– aproximativ 35% din fotografiile din atlas sunt preluate din bibliografia selectivă indicată la finalul atlasului;
– aproximativ 55% din fotografiile din atlas sunt preluate de pe internet, fără a fi indicată sursa”.

O concluzie izbăvitoare
În urma constatărilor prezentate anterior, CNECSDTI formulează următoarea concluzie: „Cartea «Atlas Flora României» apărută în anul 2012 la Editura „ALL SRL” Bucureşti, având autori pe d-nul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedinte al Universităţii „Vasile Goldiş” din Arad şi pe d-nul prof. univ. dr. Gheorghe Mohan, profesor la aceeaşi universitate, conţine un număr mare de fotografii (circa 55% dintr-un total de 3030) reprezentând ilustraţii color ale florei din România, preluate de pe internet fără a fi indicată sursa originală.

Deoarece în Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltare şi inovare, cu modificările şi completările ulterioare, definiţia plagiatului nu include preluarea şi expunerea într-o operă scrisă, fără a se face trimitere la sursele originale, a unor fotografii, rezultă că acuzaţia de plagiat nu se poate susţine cu privire la fotografiile conţinute în cartea «Atlas Flora României». De altfel, autorii nu îşi revendică paternitatea tuturor fotografiilor, menţionând în prefaţa cărţii că acestea au fost preluate atât din literatura de specialitate, cât şi colecţionate de ei înşişi”.

În final, reprezentanţii CNECSDTI fac şi o recomandare: „În condițiile în care lucrarea «Atlas Flora României», la cererea autorilor a fost deja retrasă, se impune ca Editura ALL SRL din Bucureşti să facă publică retragerea lucrării, precum și motivele care au stat la baza retragerii”.

  1. nu a fost vorba de plagiat ci de copyright asa ca nu a scapat de acuzatii!

    Raspunde
  2. daca privim lucrurile asa toti am plagiat incepand de la teze si pana la lucrarile de licenta sau doctorate

    Raspunde
  3. ma doare in cot de plagiatul lui Ardelean, ma ustura la buzunar benzina mai scumpa asa ca fuck off…

    Raspunde
  4. daca ar fi sa cautam acul la fiecare ma tem ca am avea o multime de surprize…sa nu exageram, in Romania suntem acum in epoca medieval, cautam vrajitoare la tot pasul, numai sa fie cineva de vina, nu conteaza pentru ce. acest individ are multe pacate, sunt sigur de asta, dar a si ajutat o multime de tineri, cu diplomele de la mult hulita lui universitate au reusit multi sa se angajeze in diverse domenii si sa castige o paine. Asta uitam repede…parerea mea ca a fost o chestie comandata politic, ca tot ce se intampla in Romania in ultima vreme, exact ca pe vremea inchizitiei, jalnic popor si conducatori, paine si circ, atat stim…

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.