„Cum se obțin miliarde, din pix, într-o lună? Ne arată cei de la Compania de Apă!” (DOCUMENTE)

„Cum se obțin miliarde, din pix, într-o lună? Ne arată cei de la Compania de Apă!” (DOCUMENTE)

Un jurnalist arădean susţine că SC Compania de Apă Arad SA a obţinut, din pix, venituri uriaşe pe spatele consumatorilor din municipiul Arad.

Bogdan Cioară, corespondent al ziarului central „Libertatea”, a dezvăluit pe o reţea de socializare practica celor de la Compania de Apă, întrebându-se când vor intra pe fir organele abilitate?

Redăm, mai jos, integral, postarea jurnalistului:

În plină iarnă, cei de la Compania de Apă Arad SA nu au găsit altceva mai bun de făcut decât să își rotunjească veniturile. Cum? Pe spatele cetățenilor, că doar nu se observă, acolo, câțiva metri cubi de apă rece introduși pe factură. Nu la un bloc, ci la zeci, chiar sute de scări de bloc, cu precădere în cartierul Micălaca.

Am așteptat să treacă și luna februarie, crezând că onor compania este de bună credință și că la următoarea factură va fi de plată un consum redus, dacă în ianuarie s-a făcut o citire la 7 săptămâni! Ceea ce, evident, nu s-a întâmplat.

Constatând că după facturile emise în ianuarie și tariful aproape dublu la apă rece, 15 lei față de 8 lei / mc, nu a existat o reglare în luna următoare, m-am adresat întâi administratorului, apoi companiei.

„Având în vedere situația creată de Compania de Apă Arad SA, solicit următoarele lămuriri:

1.Dacă în calculul prețului la m3 de apă rece pentru luna ianuarie 2021, la Bl. 310, Sc. B s-a luat în considerare fact. nr. 57426 / 30.01, conform citirii de către companie a contorului 98322267 din 27.01.21, care corespunde citirii contoarelor de către proprietari la data 30.01, CUM ESTE POSIBIL ca  citirea din 4.12.2020 să corespundă citirii contoarelor de către proprietarii Bl. 310, Sc. B la data de 30.12.2020 ??

Adică cu aproximativ 26 de zile a contorului citit în avans de companie!

(paranteză: compania a citit o singură dată contoarele între începutul lunii decembrie și sfârșitul lunii ianuarie, dar proprietarii au plătit de două ori. Prima dată normal, a doua oară, suprataxat. Nu-i fain?)

2.Comparând tariful de 15.04 lei / m3 apă rece cu care compania ne-a taxat pe luna ianuarie 2021, și tarifele rezultate din citirile companiei respectiv ale proprietarilor, pe lunile decembrie și noiembrie 2020, adică 7,73 lei / m3 respectiv 9,36 lei / m3, CARE ESTE JUSTIFICAREA acestui tarif incredibil din ianuarie și CÂND va fi el reglat, astfel încât proprietarii Bl. 310 Sc. B să plătească un preț apropiat celui de 8,04 lei / m3 și nu volume de m3 fictivi, care apar doar în calculele companiei și nu se regăsesc în consumul nostru real?

Justificarea puerilă a citirii apometrelor la 7 săptămâni tocmai a fost demontată la pct.1 din prezenta adresă.”

După telefoane și e-mailuri, la mai bine de două săptămâni de la solicitarea mea, am primit răspunsul pe e-mail, cu semnătura lui Borha Gh. Vasile, directorul Companiei de Apă. Noroc că am stat pe scaun când l-am citit. Surprind esențialul: „Factura 57426 a avut un interval cuprins între 4.12.2021 și 27.01.2021”. Adică, nimic! Nici măcar nu s-au sinchisit să treacă luna decembrie a anului trecut, 2020. Fușereală! Ce mai vrea și ăsta?, când nouă ne trebuie bani, și-au spus, probabil.

Ca o paralelă, când cei de la Enel (strict comparativ) emit o factură ESTIMATIV, cu 50 de kWh în plus pe o anumită perioadă, acești 50 kWh nu se vor regăsi în factura următoare.

Pe când la Apă Canal nu se întâmplă așa. Răspunsul pe care l-am primit este asemenea unui dialog între un client și casierul de la supermarket:

–De ce trebuie să plătesc 70 de lei, în loc de 40 de lei, pentru cumpărături?

–Pentru că v-am taxat aproape dublu!

Ce ați face în cazul în care ați primi un astfel de răspuns?

Pe site-ul companiei, găsim următorul anunț sec, fără vreo justificare argumentată.

„Compania de Apă Arad a venit în sprijinul asociațiilor de proprietari care au solicitat ca emiterea facturilor să se facă în a doua jumătate a lunii. Astfel, datorită implementării noului program de citire a contoarelor, pentru asociațiile de proprietari din municipiul Arad a rezultat un decalaj al perioadei de citire în luna ianuarie 2021 față de luna decembrie 2020. (respectiv în luna ianuarie contoarele s-au citit mai târziu cu 2 săptămăni decât în mod obișnuit, cu precădere în cartierul Micălaca). Din această cauză, factura a fost emisă pe o perioadă mai mare de timp, valoarea acesteia fiind mai ridicată decât de obicei. Compania de Apă Arad precizează încă o dată că s-a facturat consumul înregistrat de contoare și citit de angajații Companiei, astfel, perioada de consum fiind mai mare, a rezultat o valoare crescută a facturii. Aceasta a fost singura soluție pentru a putea organiza un program de citire lunară a contoarelor. O dată cu următoarea factură, situația va reveni la normal.”

În cazul prezentat mai sus, după cum se vede și în fotografii, au fost declarați la respectiva scară de bloc 131 mc, dar au fost 245 mc facturați!!!! Adică o diferență de 114 mc, care nu au fost în plus nici nu o lună înainte, dar nici în minus, după o lună! Atunci, care este justificarea?

Înmulțiți 114 mc, cu 8,04 lei/mc și cu 100 de scări de bloc, iar suma depășește 90.000 lei! Dintr-un foc! Din pix…

Cam așa ar suna situația, pe scurt: acum v-am luat banii, de luna viitoare intrăm în normal. Serios? Dar organele abilitate când vor intra pe fir?

  1. Melniciuc Ligiaigia 20 aprilie, 2021, 3:13 pm

    La Ineu,al doilea oras ca marime din judetul Arad,spa miroase a canal. A fost o petioada de 2 ani,cand apa „potabila” avea culoarea rosie in tot orasul si un miris groaznic. Dupa 2 ani,parea ca totul a revenit la „normal”. Dar,iata ca,de vreo doua saptamani,apa miroase din nou si, in vasele de toaleta,raman urme de depuneri rosiatuce. Ce-i drept,nu la fel de mult ca inainte,dar,ne temem ca,pas cu pas,vom ajunge din nou sa purtam tricourile albe inrosite,ingalbenite iar apa sa nu mai poata fi folosita pt gatit.

    Raspunde
    • Si era sa uit. Dupa ce ca pretul la apa „nepotabila” este atat de mare,de ce,domnilor de la „compania de apa,taxati mai schmp canalizarea decat apa? Eu stiu ca nu toata apa care intra in casa mea iese prin canalizare,deoarece am pasari,animale,flori de camera etc. Consider furt felul in care dv ne taxati pr apa evacuata in canalizare.

      Raspunde
  2. DNA sa vina sa ii ia!!

    Raspunde
  3. Si la Miclaca BL. 329 Sc.A se intampa acelasi lucru, doar ca conducerea (comitet-administrator) este „galbena” si nu tulbura apele, platesc fraierii de pensionari fara sa intrebe de ce dupa schimbarea tuturor contoarelor (cu 100 lei/contor) si citite de la distanta platesc 10-12 lei la mc de apa si nu 8,04.

    Raspunde
  4. […] „Cum se obțin miliarde, din pix, într-o lună? Ne arată cei de la Compania de Apă!” (DOCUMEN… […]

    Raspunde
  5. […] „Cum se obțin miliarde, din pix, într-o lună? Ne arată cei de la Compania de Apă!” (DOCUMEN… […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.