Curtea Constituțională germană dă liber la eutanasie și sinuciderea asistată medical

Curtea Constituțională germană dă liber la eutanasie și sinuciderea asistată medical

Curtea Constituțională Federală din Germania a declarat neconstituțională interdicția de sinucidere asistată medical. Verdictul a fost pronunțat miercuri, la Karlsruhe. „Există un drept la moarte autodeterminată”, a declarat președintele Curții, Andreas Voßkuhle. Aceasta include libertatea de a te sinucide și de a profita de oferte de la terți. Articolul 217 din dreptul penal german face acest lucru în mare măsură imposibil, lucru reclamat de bolnavi, medici și asistenții de suicid medical.

În comunicatul Curții din 26 februarie se menționează: „Dreptul general de personalitate (Art. 2 Par.1 corelat cu Art. 1 Par. 1 din Constituție) include dreptul la moarte autodeterminată. Acest drept include libertatea de a se sinucide și de a utiliza ajutorul voluntar al terților. Decizia luată de individ în exercitarea acestui drept de a-și pune capăt vieții, în conformitate cu înțelegerea calității vieții și a semnificației propriei existențe, trebuie respectată ca act de autodeterminare autonomă de către stat și societate”.

Lege prea strictă pentru unii medici si asistenți

Legea din 2015, momentan în vigoare în Germania, pedepsește „promovarea de tip business a sinuciderii”. Aceasta nu presupune a priori un interes comercial, însă include și ajutorul repetat în „despărțirea de lume”. Încălcările acesteia se pedepsesc cu până la trei ani de închisoare sau cu amendă. Doar rudele și persoanele apropiate care ajută la suicid rămân nepedepsite.

Legiuitorul a vrut să împiedice cluburile de asistență pentru sinucidere să-și extindă ofertele pentru membrii lor plătitori și, astfel, să devină acceptabile social. Nimeni nu ar trebui să se simtă presat să își încheie viața, s-a argumentat până acum.

Fără oferte comerciale de ajutor suicidal, individul depinde în mod semnificativ de disponibilitatea individuală a unui medic de a participa la sinucidere, a precizat președintele Curții Constituționale germane. Acest lucru „ar fi posibil doar în cazuri excepționale”, a adăugat el.

Decizia Curții asupra eutanasiei a fost așteptată cu nerăbdare și a provocat reacții diverse. Medicii care au dat în judecată, în acest caz, au primit de verdictul actual cu mare ușurare.

„Este o decizie bună pentru persoanele aflate în situații disperate, pe care le putem trata acum absolut normal, în funcție de conștiința noastră”, a spus Matthias Thöns, medic de îngrijire paliativă a persoanelor bolnave terminal, pentru Spiegel.de. „Pot să prescriu din nou calmante puternice, fără să-mi fie frică de legea penală”, a spus el. „Și pot arăta pacienților o cale de ieșire din situații disperate, fără să le indic metode brutale de sinucidere”.

Reacții de la guvern

Guvernul federal dorește mai întâi să examineze și să evalueze hotărârea Curții Constituționale, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, la Berlin. Abia apoi s-ar putea lua anumite decizii. Ministerul federal al Sănătății a spus că trebuie verificat mai întâi dacă există posibile concluzii cu privire la responsabilitățile din domeniul său de activitate.

Hermann Gröhe, fost ministru al Sănătății, a regretat decizia judecătorilor, spunând: „Contrar formulării exprese a deciziei, cred că e posibil să se deschidă calea spre normalizarea sinuciderii, ca opțiune de tratament”. Pericolul poate apărea din cauza admisibilității nereglementate a asistenței la sinucidere organizată, consideră parlamentarul creștin-democrat.

Politicianul CDU Michael Brand, unul dintre inițiatorii legii acum răsturnate, a argumentat în mod similar. „Această hotărâre va avea un efect foarte periculos, uneori fatal pentru multe persoane care sunt sub mare presiune, ca să se sinucidă”, a spus el. „S-a dovedit empiric, că ofertele de afaceri duc la mai multe sinucideri decât ne arată numărul foarte mic de oameni care fac acest lucru cu deplină autodeterminare”.

Reacția bisericilor și a Protecției Pacientului

Bisericile catolice și protestante au luat și ele atitudine. „Verdictul reprezintă un afront al culturii noastre, care este orientată spre afirmare și promovarea vieții”, au spus cardinalul Reinhard Marx, președintele Conferinței Episcopilor din Germania, și episcopul Heinrich Bedford-Strohm, președintele Bisericii Evanghelice din Germania. „Ne temem că aprobarea ofertelor de sinucidere organizată poate pune presiune subtil asupra persoanelor în vârstă sau bolnave, ca să profite de astfel de oferte”, se arată în comunicatul comun.

Consiliul de administrație al Fundației Germane pentru Protecția Pacientului a criticat dur recenta hotărâre. „Sinuciderea se transformă într-o opțiune de terapie naturală”, iar legiuitorul nu are niciun instrument care să-l mai oprească, s-a spus.

O critică similară vine de la Fundația Paliativă Germană. „Acum, asistarea sinuciderii la bolnavi și obosiții de viață devine un serviciu normal”, a spus fundația din Fulda, precizand că „alinarea suferinței este posibilă fără ucidere”.

Articolul a apărut și în HotNews
Foto: Bundesverfassungsgericht.de

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.