Dacian Cioloș, desemnat de preşedintele Iohannis pentru funcţia de PREMIER. Cine este DACIAN CIOLOȘ!

Dacian Cioloș, desemnat de preşedintele Iohannis pentru funcţia de PREMIER. Cine este DACIAN CIOLOȘ!

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că Dacian Cioloș este nominalizarea sa pentru funcţia de premier al României, propunere agreată de partidele politice, cu mici excepții.

Singurii care s-au arătat reticenţi la ideea şefului statului de a numi un premier tehnocrat care să conducă un guvern tehnocrat au fost cei de la PSD, care au venit cu propria propunere în persoana lui Liviu Voinea.

Dacian Cioloș, propus marţi de preşedintele Klaus Iohannis pentru a deţine funcţia de premier în noul guvern, este în prezent consilierul preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, pe probleme de securitate alimentară.

Are 46 de ani. S-a născut pe 27 iulie 1969, la Zalău, şi este căsătorit cu o franţuzoaică.

Dacian Cioloș a intrat în scena politică în ianuarie 2005 când a devenit consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Gheorghe Flutur, şi reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European.

Deşi nu făcea parte din niciun partid politic, în perioada mai – octombrie 2007 a fost subsecretar de stat pentru Afaceri Europene.

Pe 11 octombrie 2007, premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a numit ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, înlocuindu-l pe Decebal Traian Remeș, acuzat la acea vreme de trafic de influenţă în „dosarul Caltaboşul”.

A deţinut această funcţie până pe 22 decembrie 2008 la formarea primului Guvern Boc.

În ianuarie 2009, Cioloș a refuzat să facă parte din Guvernul Boc, unde ar fi trebuit să deţină o funcţie pe partea de agricultură, afirmând că vrea să-şi păstreze independenţa politică.

În luna februarie a aceluiași an, Cioloș a fost numit director pentru programe de dezvoltare rurală în cadrul Comisiei Europene. În luna iunie, a devenit şi şeful comisiei prezidenţiale pentru elaborarea unei strategii în domeniul agriculturii, în timpul mandatului lui Traian Băsescu.

În perioada 2010-2014, Dacian Cioloș a fost comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul Comisiei Europene conduse de Jose Manuel Barroso.

Deşi a refuzat să facă parte din Guvernul Boc, Dacian Cioloș a fost nominalizat, la 12 octombrie 2009, de Executiv pentru funcţia de comisar european pe Agricultură.

A fost votat în unanimitate de către membrii Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.

În 1994, Dacian Cioloș a absolvit Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj.

În perioada 1995-1996 a urmat studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producţie şi Dezvoltare rurală” la Ecole Nationale Superieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franţa.

Între anii 1996-1997, a făcut un master ştiinţific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale” la Ecole Nationale Superieure Agronomique (ENSAM) şi Universite Montpellier.

Din 2000 este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique Montpellier (ENSAM).

Conform art. 103 alin 2 din Constituţie, „Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”.

De asemenea, alin. 3 al aceluiaşi articol prevede că „Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”.

La ora actuală, majoritatea necesară investirii noului guvern este de 274 de voturi.

 

  1. mie nu imi miroase bine numirea asta

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.