Dascăl român din Ungaria, aniversat la împlinirea a 90 de ani (FOTO)

Dascăl român din Ungaria, aniversat la împlinirea a 90 de ani (FOTO)

Maria Misaroş, dascăl și membru important al comunității românești din Ungaria, a împlinit zilele trecute 90 de ani. La aniversarea văduvei regretatului preot Teodor Misaroș, eveniment ce a avut loc la Catedrala „Sf. Nicolae” din Gyula, au participat distinși oaspeți, inclusiv consulul general Florin Vasiloni.

După terminarea Sfintei Liturghii, Maria Misaroş a fost felicitată de șeful misiunii diplomatice românești la Gyula, consulul general Florin Vasiloni și de membrii comunităţii ortodoxe române din localitate. La finalul urărilor transmise public de preotul Teodor Marc şi Ion Budai (fostul director al Liceului Nicolae Bălcescu), sărbătorita a mulţumit celor prezenţi pentru participare, subliniind că ceea ce a ţinut-o în viaţă a fost „credinţa în Dumnezeu şi dragostea pentru neamul românesc”.

La eveniment au mai participat: Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului Nicolae Bălcescu, Eva Iova Şimon, redactorul–șef al publicației „Foaia Românească”,  Ştefan Oroian, artist plastic, foşti elevi şi colegi, membrii familiei etc.

Maria Misaroş s-a născut în 23 octombrie 2016 la Săcal (Korosszakal, jud. Hajdu Bihar). După ce a terminat şcoala generală din satul său natal, a absolvit  Institutul de învăţători „Sfânta Ursula” din Oradea, iar în anul 1946 a primit post de învăţător la Școala Confesională Ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Gyula. Este unul dintre primii dascăli din comunitatea românească din Ungaria. După căsătoria sa cu preotul Teodor Misaroş (fost vicar al Vicariatului Ortodox Român din Ungaria, autorul monografie Istoricul Bisercii Ortodoxe Române din Ungaria) şi după repartizarea acestuia ca preot la Săcal, Maria Misaroş se reîntoarece în satul ei natal, devenind învăţătoarea elevilor din clasele I – IV. Activează în şcoala din Săcal până 1963, când revine la Gyula, devenind învăţătoare la Liceul Nicolae Bălcescu până la pensionare.

Aniversarea învățătoarei a fost organizată de credincioșii ortodocși români din Gyula.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.