De ce a câștigat PNL la Arad, cum a ratat USR șansa schimbării și cum s-a dat PSD mare în apă mică

De ce a câștigat PNL la Arad, cum a ratat USR șansa schimbării și cum s-a dat PSD mare în apă mică

Alegerile locale tocmai s-au încheiat. Rezultatele acestora la Arad au fost oarecum previzibile și nu au mirat foarte tare pe nimeni. De ce, o să explicăm în cele ce urmează.

PNL, absenteismul și „picătura chinezească”

Liberalii au câștigat fără drept de apel la județ, dar nu atât de convingător la municipiu, unde erau cât pe ce să fie ajunși de USR. Rezultatul este, deopotrivă, rodul erodării administrației Falcă, aflată la cârma Aradului de 16 ani, cât și al disputelor interne care au slăbit partidul. PNL a compensat însă printr-o campanie susținută, a „sufocat” presa locală cu 40 de advertoriale (articole plătite) publicate câte două pe zi inclusiv în ziarele critice cu administrația liberală a Aradului, ajungând astfel la toate categoriile de alegători. Iar „picătura chinezească”, dublată de faptul că foarte mulți arădeni s-au dovedit dezinteresați de soarta orașului lor și nu au ieșit la vot, s-a dovedit eficientă în cele din urmă, menținând PNL la butoanele Aradului și în următorii patru ani.

USR PLUS, minus „tributul” Bulumac

USR PLUS a ratat șansa schimbării la Arad, deși a obținut un scor bun raportat la absenteismul de la vot. Se putea mai mult? Desigur, dar „salvatorii” au plătit tribut pentru „mazilirea” lui Sebastian Bulumac, arădenii atenți la fenomen înțelegând prin îndepărtarea acestuia faptul că noua clasă politică păstrează metehnele celei vechi, deși în gura mare clamează altceva. Chiar și așa, useriștii s-au apropiat periculos de mult de PNL iar acest lucru le dă dreptul să pretindă un fotoliu de viceprimar al municipiului. Asta, desigur, dacă vor trece peste orgoliile uriașe pe care le au și peste ceea ce susțineau până nu demult: Adică faptul că nu se vor alia cu „gașca lui Falcă”.

Platforma Social Liberal Creștină (PSD, ALDE și PNȚCD), sau cum să te dai mare în apă mică

Clasați pe locul al treilea, social – democrații și aliații lor s-au dovedit incapabili în a-i convinge pe arădeni că le merită votul. Deși cu o echipă croită din oameni noi, cu vocație și pretenții, mizând foarte mult pe intelectualitate și cu Mihai Fifor în rol de locomotivă, Platforma Social Liberal Creștină (PSD, ALDE și PNȚCD) a sfârșit în pseudoanonimat. Cu o campanie absolut dezastruoasă, derulată „în familie”, nici nu se putea mai mult. Apoi, să ai un candidat de talia lui Mihai Fifor, un om cald, plăcut și să-l transformi în fuhrer sau chiar cioclu pe mesh-uri, afișe și bannere, de unde-i privea glacial și de sus pe arădeni, e de domeniul absurdului. Cu toate acestea și deși li s-a atras atenția pe parcursul campaniei, social-democrații (pentru că ei au fost vioara întâi în PLSC) au continuat să joace în „filmul” lor, susținând chiar că Fifor îi suflă în ceafă lui Bibarț. Sigur că „în familie” așa părea, expresia de „a te da mare în apă mică” potrivindu-li-se perfect.

PMP și SURPRIZA Cristian Galea

Fără doar și poate, Cristian Galea, candidatul Partidului Mișcarea Populară la funcția de primar al Aradului reprezintă supriza plăcută a acestor alegeri. Cu un discurs și o campanie ireproșabile, Cristian Galea a ridicat PMP din mai nimic și l-a dus în Consiliul Local Municipal. Grație acestui lucru și a faptului că popularii au obținut mandate și în Consiliul Județean, nu este exclus ca în urma negocierilor PMP să se aleagă cu o poziție importantă în administrație. Oricum, țineți minte: Cristian Galea este un nume, o persoană de urmărit. Este ceea ce are nevoie Aradul pentru a redeveni burgul de odinioară.

UDMR, în nota obișnuită. Ce-a pierdut și ce a câștigat

UDMR n-a reușit surpriza, deși a avut un candidat la funcția de primar care putea atrage voturi și din altă parte decât din rândul comunității maghiare. Și probabil că așa s-a și întâmplat, mulți dintre suporterii UTA-ei sau pur și simplu iubitori ai sportului punând ștampila pe Alexandru Meszar. Totuși, nu a fost de ajuns, rezultatul UDMR n-a rupt gura târgului, fiind unul în nota obișnuită, o explicație fiind aceea că Uniunea s-a erodat și se dovedește, încet-încet, desuetă în special în ochii tinerilor maghiari, dovadă că mulți dintre ei s-au înscris în USR PLUS. E și dovada, dacă vreți, a faptului că UDMR va împărtăși, mai devreme sau mai târziu, soarta formațiunilor naționaliste într-o Europă a diversității.

***

Celelalte partide, cu excepţia PRO România care a reuşit, totuşi, să acceadă în Consiliul Judeţean, s-au dovedit prea mici pentru o bătălie atât de mare.

  1. […] De ce a câștigat PNL la Arad, cum a ratat USR șansa schimbării și cum s-a dat PSD mare în apă… […]

    Raspunde
  2. PSD a platit si pt ca a pus pe tusa oameni ok care trageau pentru partid. iar dezastrul e abia la inceput

    Raspunde
  3. Rusine clasei politice. Nu s-a iesit la vot deoarece nu au fost variante. O sa mai asteptam 4 ani sa se faca curatenie in partide. acum au ocazia.Felicitari Cristian Galea. Atunci cand se face alta echipa la PMP o sa vedeti surprize. Sa plece Florin Remetan, slugoiul lui Gogu. Bibi fa curatenie in PNL. din pacate ai consilierii pusi de Falca. Fifor si Tripa & co, lasati organizatia pe mana lui Pistru daca vreti sa mai existe PSD Arad.

    Raspunde
  4. dupa fapta si rasplata. valabil in cazul tuturor

    Raspunde
  5. si Caba?? unde-i eternul iepuroi Caba?

    Raspunde
  6. Psd Arad va muri dupa parlamentare.

    Raspunde
  7. USR PENTRU TINE VINE VREMEA SOCOTELILOR NU ai nici un program coerent si viabil

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.