Deputatul Flavius Măduţa: Aradul are şansa să se dezvolte prin accesarea de fonduri europene

Deputatul Flavius Măduţa: Aradul are şansa să se dezvolte prin accesarea de fonduri europene

Deputatul Flavius Măduţa atrage atenţia administraţiei locale asupra oportunităţii accesării de fonduri europene, pe domenii care pot rezolva probleme importante ale comunităţii locale.

„Intrăm într-o nouă fază în ceea ce priveşte fondurile europene. De această dată, România va avea pentru dezvoltare urbană de trei ori mai mulţi bani la dispoziţie din partea forurilor europene, prin POR 2014-2020. Ghidul solicitantului este public şi sper că este studiat cu mare atenţie de autorităţile locale, în special de către cele din municipiul Arad. Este important să profităm de aceste fonduri, mai ales că până acum, s-au făcut o serie de investiţii din împrumuturi, deşi puteau fi realizate din fonduri europene. Mă gândesc aici la achiziţia de tramvaie, de exemplu. Primăria Arad poate accesa fonduri pentru a reabilita drumurile din cartiere, liniile de tramvai din Micălaca, achiziția de tramvaie noi, terenuri de sport, zone de agrement în cartiere, continuarea realizării de piste pentru biciclişti, reabilitarea unor școli sau grădinițe în măsura în care acestea funcționează în clădiri cu probleme. POR favorizează reconversia unor terenuri abandonate, care pot primi o nouă utilizare, reabilitarea zonelor verzi, în special cele verzi de mici dimensiuni, piaţete şi scuaruri, inclusiv micile parcuri din jurul blocurilor. Aici este o oportunitate pentru înfrumuseţarea cartierelor din Arad, care abundă în astfel de spaţii. Sunt terenuri de sport în care se poate investi, pentru a fi redate sportului de performanţă şi sportului de masă. În ceea ce priveşte infrastructura de educaţie, se pot accesa bani pentru reabilitarea sau construcţia unor creșe, grădinițe, licee tehnologice, școli profesionale și tehnice. Este o zonă în care Aradul trebuie să investească, mai ales că unele şcoli funcţionează în clădiri retrocedate, în care nu se poate investi. De asemenea, se poate investi în lucrări de reabilitare termică a unor imobile, de data aceasta şi în clădirile publice”, a afirmat deputatul arădean.

„Tot prin fonduri europene, se pot atrage bani pentru reabilitarea faţadelor, ceea ce ar schimba în bine aspectul centrului oraşului Arad, un patrimoniu de care trebuie să avem grijă. Sigur, atunci când vorbim despre fonduri europene, vorbim despre un mediu concurenţial şi despre utilizarea corectă şi transparentă a banilor publici. În această zonă există toleranţă zero faţă de corupţie, dar sper ca administraţia locală să facă faţă acestor exigenţe. Trebuie să ne uităm la exemplul altor comunităţi, care au folosit mai eficient fondurile europene pentru a-şi rezolva problemele fundamentale. Mă gândesc de exemplu la Oradea, care a accesat bani europeni pentru un nou CET şi pentru reabilitarea reţelelor de transport a energiei termice către populaţie”, a mai declarat deputatul Flavius Măduţa.

 

  1. concret ce program, ce axă pt. fiecare ca de generalități de astea cu aburi e plina tara.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.