Deputatul Ion Șcheau a făcut un bilanț al celor mai importante inițiative legislative din acest an

Deputatul Ion Șcheau a făcut un bilanț al celor mai importante inițiative legislative din acest an

Deputatul PNL Ion Șcheau a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, un scurt bilanț al celor mai importante proiecte legislative din primele șase luni ale acestui an.

„După cum știți, săptămâna viitoare va fi ultima din actuala sesiune parlamentară, motiv pentru care am considerat util să facem un scurt bilanț cu cele mai importante proiecte legislative din aceste ultime 6 luni. Aș începe cu noile legi electorale a căror adoptare a devenit urgentă după ce PSD a premeditat blocarea votului diasporei la alegerile din noiembrie 2014. PNL a preluat inițiativa în acest domeniu și a acționat în parteneriat cu președintele Iohannis pentru adoptarea cât mai rapidă a unor noi proiecte pentru care s-a reușit construirea unui consens și cu actuala majoritate parlamentară. E vorba de noua lege a finanțării campaniilor electorale, de legea privind alegerea autorităților locale, de legea privind înființarea partidelor politice și legea privind alegerea parlamentarilor pe un nou sistem proporțional de liste. Din păcate, poate cea mai importantă lege din acest domeniu, legea privind votul prin corespondență, este în continuare blocată cu rea credință de către actuala majoritate parlamentară din jurul PSD, deși PNL a promovat un proiect foarte bun în această sesiune”, a declarat deputatul Ion Șcheau.

Parlamentarul liberal a prezentat, pe scurt, câteva din cele mai importante legi adoptate în 2015, menționând, totodată, că Aradul nu va avea de suferit la capitolul „reprezentare în parlament”, așa cum se crezuse inițial: „Legea finanțării campaniilor electorale era necesară pentru a tăia de la rădăcină răul corupției politice. Legea înființării partidelor politice s-a modificat prin acordarea posibilității unui partid de a se forma din doar 3 membri. Legea alegerii autorităților locale prevede alegerea în continuare a primarilor într-un singur tur, în schimb președinții consiliilor județene vor fi aleși indirect, din rândul consilierilor județeni, și nu direct ca până acum. Legea alegerii parlamentarilor pe liste este și ea o corecție necesară în fața eșecului votului uninominal. S-a constatat că alegerea uninominală a parlamentarilor a dus la o supradimensionare a Legislativului, la deprofesionalizarea Parlamentului și la o calitate mai redusă a reprezentării intereselor cetățenilor în general”.

Ion Şcheau a adăugat: „Aradul nu va avea de suferit prin introducerea noii legi pentru că păstrează reprezentarea prin 7 deputați și 3 senatori. Nu în ultimul rând, votul prin corespondență pe care PNL îl consideră fundamental pentru respectarea principiilor democratice și pentru consacrarea dreptului la vot, trebuie să fie principala prioritate a Parlamentului și în perioada imediat următoare. PNL a făcut deja treaba actualei majorități parlamentare, a promovat un proiect foarte bun care trebuie doar supus de urgență dezbaterii și adoptat. PSD și aliații săi îl țin în sertare de frică că votul diasporei i-ar putea pulveriza la următoarele alegeri. De aceea PNL a introdus luna aceasta o moțiune de cenzură pe tema legii votului prin corespondență și ne vom bate în continuare pentru introducerea lui”, a mai declarat Ion Șcheau.

Parlamentarul arădean a vorbit și despre noul Cod Fiscal, spunând că parte din modificările adoptate sunt măsuri prezentate de PNL în programul de Guvernare: „Un alt subiect extrem de important în această sesiune parlamentară a fost adoptarea modificărilor la Codul Fiscal. PNL a votat pentru reducerea TVA, dar trebuie spus că acest Cod Fiscal conține măsuri de relaxare fiscală COPIATE din programul PNL. În același timp, PNL are în continuare rezerve că acest nou Cod Fiscal este sustenabil și va urmări modul în care el este aplicat. PNL a fost cel care a propus ca de la 1 ianuarie 2016 TVA să scadă la 19%, lucru trecut și în programul său de guvernare. Faptul că am votat aceste prevederi nu înseamnă că PNL renunță la criticile la Codul Fiscal – nu are studiu de impact, nu vizează reducerea marii evaziuni, nu restructurează marii datornici, respectiv companiile cu capital de stat, nu a ajuns la o înțelegere cu FMI și CE”, spune deputatul PNL.

  1. Unde sunt postaci pupincuristi,care critica orce doar la comanda

    Raspunde
  2. Ce să critici tembelule, ăsta nu merită să pierzi timpul cu el, în plus când realizez că toate nulitățile apar cu sigla Brătienilor în spate mă apucă greața….ce să mai critici loază….

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.