Despăgubiri în favoarea Aradului, în cazul retehnologizării CET

Despăgubiri în favoarea Aradului, în cazul retehnologizării CET

Romelectro SA şi Electromontaj Carpați Sibiu SA, cele două firme care au depus contestații la licitația privind retehnologizarea CET Hidrocarburi Arad, vor fi obligate să plătească fiecare câte 88.000 de lei Municipiului Arad.

Urmare a deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) prin care au fost respinse contestațiile celor două firme ca fiind inadmisibile, Municipiul Arad s-a îndreptat în instanță împotriva lor, cu scopul obținerii de despăgubiri pentru prejudiciul material cauzat municipiului prin întârzierea investiției.  

De remarcat, că – potrivit municipalității – aceleași firme au contestat neîntemeiat și cu rea credință și alte proceduri similare demarate de unități administrativ teritoriale din țară, însă Municipiul Arad este singurul care a decis să le acționeze în instanță  pentru a-și face dreptate.

„În opinia noastră cele două firme au contestat în mod deliberat «documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație» pentru retehnologizarea CET-ului, procedură la care «nici măcar nu au participat cu oferte».  Instanța, dar și faptul că cele două firme nu au contestat decizia CNSC, confirmă supozițiile noastre. Din acest motiv am cerut despăgubiri, fiind convinși că dăm un semnal, valabil și în această situație, dar și în altele, că atunci când contești, e dreptul tău, dar când o faci cu rea credință, doar pentru a întârzia anumite investiții, trebuie să plătești. Dincolo de cuantumul sumelor dispuse de instanță, ceea ce am vrut noi să transmitem prin această acțiune este că atunci când ești onest, ai tot dreptul să apelezi la toate mijloacele unei competiții corecte inclusiv să contești un rezultat sau o documentație cum este cazul nostru, dar atunci când o faci în mod incorect și doar pentru a încurca, trebuie să-ți asumi faptele și să plătești pentru asta. Prin acțiunea noastră transmitem un avertisment tuturor «șmecherilor» din domeniu”, a declarat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.

Din cauza acestor contestații, procedura demarată în vederea atribuirii contractului având ca obiect proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții (amenajare teren/utilități/documentații/construcții/procurări), organizare șantier, instruire, probe și teste pentru proiectul: „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET Hidrocarburi Arad SA” a fost întârziată cu aproximativ o lună de zile.

În acest moment, procedura de atribuire se află în etapa de evaluare a celor două oferte depuse. Câștigătorul licitației ar putea fi cunoscut la începutul lunii februarie 2024.  Valoarea estimată a contractului este de 402.172.105 lei, fără TVA, 62% din finanţare fiind asigurată prin PNRR .

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.