Dezbatere pe tema fondatorilor școlilor arădene, la Cenaclul Arădean Maghiar

Dezbatere pe tema fondatorilor școlilor arădene, la Cenaclul Arădean Maghiar

În buna tradiție statornicită, Cenaclul Arădean Maghiar „Toth Árpad” își desfășoară  ședințele literare, de câțiva ani încoace,  la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”.

În ziua de marți, 20 februarie, în sala de lectură, de la ora 18, cenaclul va avea ca subiect de dezbatere „Fondatori ai școlilor arădene”, o temă prezentată și moderată de prof. Mihály Matekovics.

De-a lungul timpului membrii cenaclului au dezbătut aspecte legate de literatură, istorie, sociologie, arte, politică, personalități, curente, opere, reprezentative pentru comunitatea maghiară arădeană.

Sala de lectură a bibliotecii arădene va primi curând numele Societății culturale „Kolcsey”, societate care a avut un rol hotărâtor la deschiderea bibliotecii orășenești din Arad.

De altfel, Societatea Culturală „Kolcsey” a avut inițiativa construirii edificiului Palatului Cultural (în anul 1901), o clădire care urma să adăpostească muzeul local, biblioteca oraşului şi o sală de concerte.

Construcția Palatului a durat doi ani (1911-1913), s-a realizat după planurile arhitectului arădean LUDOVIC SZÁNTAY, iar inaugurarea festivă a avut loc în 25 octombrie 1913. Palatul Cultural a fost primul sediu al bibliotecii arădene.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.