„Dieta de la Muntele Athos”: Regimul care face MINUNI vine de la călugări!

„Dieta de la Muntele Athos”: Regimul care face MINUNI vine de la călugări!

Călugării se numără printre cei mai sănătoşi oameni din lume. Ei duc o viaţă cumpătată şi din punct de vedere alimentar, acesta fiind motivul pentru care feţele bisericeşti de pe muntele Athos au o speranţă de viaţă mai lungă cu zece ani decât oamenii obişnuiți, susțin autorii cărții „The Mount Athos Diet“ („Dieta de la muntele Athos”).

Mesele care se iau în cadrul mănăstirilor, de două ori pe zi, reprezintă o completare a unei zile obişnuite, scriu autorii cărții, nutriționiștii Richard Storey, Sue Todd şi Lottie Storey. Aici se mănâncă în linişte, în timp ce călugărilor li se citeşte din Sfintele Scripturi, produsele care ajung pe masă sunt crescute în grădinile mănăstirilor, iar viaţa monahală presupune moderaţie în toate, inclusiv în felul în care se ia masa. Călugării duc o viaţă activă, muncind în aer liber, pentru a-şi asigura traiul de zi cu zi. Iar toate aceste reguli pot fi aplicate, cu adaptările necesare, şi stilului de viaţă modern.

Richard Storey, unul dintre autorii cărţii, care vizitează călugării de pe muntele Athos de 15 ani, a ajuns la concluzia că acest tip de regim alimentar ar putea funcţiona la fel de bine pentru toată lumea.

Cei trei nutriţionişti ne sfătuiesc să împărţim cele şapte zile ale săptămânii în: trei zile de moderaţie, trei zile de post şi o zi de sărbătoare sau dezlegare.

Mult lăudata dietă mediteraneană a fost mereu oferită drept exemplu de reţetă minune pentru o viaţă mai lungă şi ferită de bolile grave cu care se confruntă omul modern.

Astfel, în timpul zilelor de post trebuie eliminate toate produsele lactate, peștele, alcoolul, ouăle și uleiul, în favoarea porțiilor mici de fructe, legume, nuci de toate felurile, semințe și diverse tipuri de fasole. Zilele de moderație trebuie „închinate“ unei diete tipic mediteraneene, care să includă lactate proaspete, ulei de măsline, peşte, carne de pui şi ouă, dar să excludă zahărul, alimentele procesate şi carnea roşie. În această parte a săptămânii este permis chiar şi alcoolul, deşi este preferat numai vinul roşu, dar cu măsură, adică două pahare a câte 175 de ml fiecare/zi.

Ziua de dezlegare este momentul de răsfăţ, când putem gusta, însă tot cu moderaţie, din carne roşie, ciocolată, prăjituri sau alte băuturi bahice în afară de vin roşu.

Autorii regimului spun că zilele se pot succeda în orice ordine, pentru ca regimul să fie adoptat cât mai firesc, fără să fie perceput ca o corvoadă.

Această dietă te învaţă mai degrabă cum să trăieşti, nu doar cum să slăbeşti.

Specialiștii cred că regimul este mai uşor de adoptat pentru că nu presupune să-ţi supraveghezi drastic consumul de calorii.

Foto: krinos.ca

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.