Dorina Lupşe: „Cine va răspunde pentru reabilitarea unui sistem care serveşte unui număr tot mai redus de beneficiari?”

Dorina Lupşe: „Cine va răspunde pentru reabilitarea unui sistem care serveşte unui număr tot mai redus de beneficiari?”

Programul guvernamental „Termoficare 2006 – 2015 căldură şi confort” va fi implementat pe o perioadă prelungită până în anul 2020, potrivit H.G. 602/2015 privind modificarea şi completarea HG 462/2006 pentru aprobarea programului „Termoficare 2006-2015 caldura si confort”, informează ULAL Arad, într-un comunicat de presă.

Hotărârea vizează investiţiile în:

– infrastructura de producere, transport şi distributie a energiei termice, investiţii în modernizarea, retehnologizarea şi dezvoltarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica a localităţilor;

– eficientizarea, creşterea accesibilităţii şi îmbunătăţirea calităţii serviciului public de alimentare cu energie termică a localităţilor;

– promovarea surselor de producere a energiei în cogenerare de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă: diminuarea consumului de resurse energetice fosile şi îndeplinirea angajamentelor României privind eficienţa energetică şi resursele regenerabile.

„În câţiva ani arădenii vor plăti mai puţin pentru energia termică, în urma reabilitării reţelei de transport şi distribuţie cu ajutorul finanţării de peste 9 milioane de franci elveţieni prin «Programul de cooperare elveţiano-român» gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Investiţiile finanţate prin acest proiect includ şi transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou în centrală termică cu funcţionare pe gaz şi biomasă. Toate acestea vor conduce la scăderea costurilor cu încălzirea şi apa caldă a cetăţenilor din Arad, cu toate că încă din 2014 s-a promis reducerea preţului la gigacalorie, lucru care nu s-a întamplat şi care a condus la debranşări masive”, a declarat Dorina Lupşe, preşedintele ULAL Arad.

Aceasta a continuat: „Ne întrebăm dacă investiţiile care se fac mai corespund numărului real de beneficiari ţinând cont că şi în acest an foarte mulţi arădeni şi-au anunţat renunţarea la sistemul centralizat de încălzire. Cine va răspunde pentru reabilitarea unui sistem care serveşte unui număr tot mai redus de beneficiari comparativ cu cel din momentul realizarii proiectului? Ne întrebăm care va fi preţul la gigacalorie în următorul sezon, ştiind că materia primă pentru producerea agentului termic este gazul, la care preţul este în continuă creştere conform calendarului pentru liberalizarea preţului. Va putea administraţia locală să subvenţioneze aceasta diferenţă? O va face tot din banii arădenilor?”

Dorina Lupşe a adăugat că „nici conducerea CET Hidrocarburi nu a venit în sprijinul clienţilor săi prin urgentarea montării de contoare inteligente care să reflecte consumul real de energie termică astfel încât arădenii să nu plătească apă rece la preţ de apă caldă. Răspunsul îl cunoaştem – nu există buget pentru astfel de lucrări – cu toate că majoritatea arădenilor îşi plătesc facturile iar numărul asociaţiilor restante este tot mai mic, lucru despre care s-ar putea discuta mult.”

Loading...
  1. voi ar tebu sa raspundeti, ca voi ati sustinut orice initiativa care avea menirea sa pastreze monopolul CET.
    Voi v-ati opus centralelor pe gaz, voti ati sustinut mizeriile cu proiectele care cica ar fi fost necesare la debransare, voi ati sustinut subventionarea, voi ati creat mecanisme de aservicre a proprietarilor fata de asociatiile de proprietari prin acceptul acestora la debransare, voi ati sustinut repartitoarele de costuri, voi sunteti in cardasie cu Primaria pentru avizarea examenelor administratorilor, voi sunteti ciuma frumos prezentata, voi prin ce ati facut ati pus umarul nu la o viata mai buna pentru cetatean ci la jecmanirea lui.
    Voi sunteti culegatorii mizeriilor pe car le-ati semanat, voi sunteti infectii care spun ca un vecin debransat trebuie sa-i plateasca unui abonat la CET o parte din consum, voi sunteti cei care daca n-ati fi fost , noi am fi astazi intr-o lume mai normala.
    Tupeul vostru este depasit doar de impostura si prostia care va caracterizeaza.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.