Dosar GREU la Tribunalul Arad: Prejudiciu de MILIOANE de LEI! Nouă persoane trimise în judecată de DNA

Dosar GREU la Tribunalul Arad: Prejudiciu de MILIOANE de LEI! Nouă persoane trimise în judecată de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 10 inculpați (9 persoane fizice și SC Nelanc Speed SRL) în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, spălare a banilor, delapidare, mărturie mincinoasă, comise în forma autoratului și a complicității, se arată într-un comunicat de presă al instituției.


„Pentru a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată, unul dintre inculpați, administrator al SC Nelanc Speed SRL din Arad, beneficiind de ajutorul altor persoane, interpuși ai săi (administratori ai unor societăți comerciale fantomă), în perioada ianuarie 2008 – mai 2011, ar fi evidențiat în mod repetat, în actele contabile sau fiscale, operațiuni comerciale fictive constând în achiziția de cereale de la persoanele juridice amintite (societăți comerciale fantomă, plătitoare de TVA). În realitate, cerealele erau achiziționate de la persoane fizice (producători agricoli, neplătitori de TVA). Ca urmare a acestui demers a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 5.170.583 de lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.


Potrivit documentului, „pentru a crea aparența că achizițiile de la firme ar fi fost reale, administratorul SC Nelanc Speed SRL ar fi achitat firmelor fantomă furnizoare prețul cerealelor «cumpărate», prin operațiuni bancare. Ulterior, sumele de bani respective ar fi fost retrase în numerar de administratorii firmelor fantomă și remise înapoi omului de afaceri. În această modalitate, sumele de bani provenite din evaziune fiscală ar fi fost spălate – s-a procedat astfel pentru ascunderea adevăratei naturi a provenienței banilor. Mai mult, procedând în acest mod, omul de afaceri și-ar fi însușit din gestiunea SC Nelanc Speed SRL, sumele de bani reprezentând taxa pe valoare adăugată dedusă ilegal, prin evaziune fiscală”.

De remarcat, că „cinci dintre inculpați audiați în prezentul dosar, cu intenție, ar fi făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora au fost întrebați, în contradicție vădită cu aspectele care rezultau din probatoriul cauzei”, se mai arată în comunicat.

Conform procurorilor DNA, în cauză s-au dispus măsuri asiguratorii iar Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 5.170.583 de lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Foto: Arhiva (rol ilustrativ)

  1. Un DOSAR GREU ar fi cel in care sunt acuzati de FURT DIN BANUL CONTRIBUABILILOR a celor care angajeaza si incarca statul de plata din institutiile statului cu pile,relatii,idioti si incompetenti!
    De ce nu merge DNA sa vada ca sunt birouri ticsite cu pierde-vara care nu au obiectul muncii?Stie DNA ca in timpul in care sunt platiti sa munceasca fac cumparaturi,sunt in saloane de infrumusetare,abuzeaza de combustibil folosindu-l in interes personal?

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.