E GRIPĂ AVIARĂ! Vânzarea ambulantă a găinilor, gâștelor și rațelor, INTERZISĂ timp de o lună

E GRIPĂ AVIARĂ! Vânzarea ambulantă a găinilor, gâștelor și rațelor, INTERZISĂ timp de o lună

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări, pe o perioadă de o lună, în întreaga țară, din cauza descoperirii unui uriaș focar de gripă aviară la o fermă din județul Mureș.

Potrivit ANSVSA, este vorba de suspendarea vânzării puilor de o zi până la păsările de reproducere, precum și a tuturor speciilor de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată veterinar.

Verificarea respectării acestor măsuri se realizează prin acțiuni de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor și Ministerul afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, ce vizează transporturile de păsări vii.

În contextul epidemiologic actual, de creștere a numărului focarelor de gripă aviară pe tot teritoriul Europei, presiunea virală este foarte mare și de aceea este absolut necesară impunerea și respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli.

În Europa, pierderile economice cauzate de evoluția gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia.

De aceea, ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre și a evita pagubele economice enorme generate de această boală.

  1. […] post E GRIPĂ AVIARĂ! Vânzarea ambulantă a găinilor, gâștelor și rațelor, INTERZISĂ timp de o lu… appeared first on […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.