EXCLUSIV/ Dezastru la TOP SA: Curtea de Conturi a descoperit NEREGULI la plata TVA către bugetul de stat!

EXCLUSIV/ Dezastru la TOP SA: Curtea de Conturi a descoperit NEREGULI la plata TVA către bugetul de stat!

O societate aflată în subordinea Consiliului Local Municipal e bună de plată după ce un control recent al Curții de Conturi a scos la iveală o serie de nereguli. Unele dintre acestea vizează neplata către bugetul de stat a TVA aferente serviciilor de pază din piețele Aradului.

E jale la SC Târguri Oboare Piețe SA iar societatea aflată în ograda Primăriei are, între altele, de virat sume importante de bani către bugetul de stat. În urma celui mai recent control, derulat în intervalul 15 ianuarie – 11 martie la SC TOP SA de auditorii Curții de Conturi, societatea are de virat către bugetul de stat peste 30.000 de lei reprezentând numai dobânzile și penalitățile aferente neachitării taxei pe valoarea adăugată (TVA) a contravalorii serviciilor de pază din piețe, în intervalul 2010 – 2013.

Concret, în raportul Curții de Conturi se constată că: „În perioada 2010-2013, contravaloarea serviciilor de pază în piețe contractate cu firme plătitoare de TVA și prestate de către acestea, au fost refacturate către clienții societății comerciale fără înscrierea în mod distinct în facturi a TVA și ca atare taxa pe valoarea adăugată nu a fost înregistrată, declarată și virată la bugetul de stat, contrar prevederilor pct.19 (4) din HG 44/2004. În timpul controlului a fost stabilită TVA datorată bugetului de stat pe perioada 2010 – 2013 la nivelul sumei de 73.766 lei, care a fost virată în contul bugetului cu ordinul de plată nr.60/6.02.2014, precum și penalități în valoare de 30.412 lei (20.860+9.552)”. Termenul-limită până la care TOP SA își poate plăti datoria de 30.412 lei către bugetul de stat a fost stabilit pe data de 27 iunie.

Explicaţie HALUCINANTĂ!
Explicația cu care conducerea TOP SA a încercat „să dreagă busuiocul”, pe parcursul controlului Curții de Conturi, pentru neplata timp de ani de zile a TVA este una halucinantă: anume că în anul 2009, firma care asigura paza din piețe nu era plătitoare de TVA. „Din verificarea modului de stabilire și încasare a unităților aferente clienților societății a rezultat faptul că, deși începând cu anul 2010, serviciile de pază în piețe sunt contractate cu firme plătitoare de TVA, aceste servicii au fost refacturate clienților la valoarea totală (inclusiv TVA) fără ca TVA aferentă să apară distinct pe facturile emise de TOP SA Arad și, ca atare, întreaga sumă a fost încasată fără ca TVA aferentă să fie înregistrată, declarată și achitată către bugetul de stat (…) Auditorii publici externi au identificat drept cauză a producerii acestei abateri (fapt confirmat și de conducerea societății) ca fiind inacțiunea persoanelor implicate în fenomen, în urma modificării tipului de prestator, respectiv a faptului că în anul 2009 serviciile de pază erau prestate de Direcția Publică de Pază Arad, neplătitor de TVA, iar în anii 2010-2013 acest serviciu a fost prestat de furnizori plătitori de TVA”, se precizează în raportul Curții de Conturi.

  1. degeaba. cainii latra, caravana trece

    Raspunde
  2. LI SE VA INFUNDA CAT DE CURAND. AM SURSE CAND SPUN ASTA![

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.