Exploatarea „gazelor de şist” la Arad, o poveste „trasă de păr”, exemplu de manipulare şi efect de turmă (GALERIE FOTO)

Exploatarea „gazelor de şist” la Arad, o poveste „trasă de păr”, exemplu de manipulare şi efect de turmă (GALERIE FOTO)

Reprezentanţii societăţii Panfora Oil & Gas au demonstrat miercuri, fără nici o urmă de îndoială, şi celor mai reticenţi jurnalişti, că nu au nici o treabă cu gazele de şist, aşa cum un important om de afaceri arădean şi activiştii din jurul său încearcă să convingă populaţia din zona perimetrului EX-6 (Curtici – Sântana – Pecica etc.)

A fost nevoie ca fiecare să vadă cu ochii lui ceea ce face Panfora Oil & Gas în Ungaria, cum forează şi ce exploatează, pentru a risipi toată incertitudinea care a planat în jurul acestei companii. E clar că nu e vorba de exploatarea gazelor de şist. E clar că se vrea extragerea de ţiţei şi gaze naturale, cu o tehnologie care nu afectează mediul. Cu o tehnologie atât de sigură încât – am văzut asta în Ungaria – agricultura nu are deloc de suferit.

De altfel, nu vor fi mai mult de cinci sonde în judeţul Arad, care vor ocupa o suprafaţă oricum infimă, pentru care proprietarii vor primi despăgubiri. Nici cât o jumătate de teren de fotbal nu cred că ocupă locul din jurul unui puţ dalele de beton care se pun pentru a proteja solul, deci nici vorbă de suprafeţe de teren uriaşe care să fie scoase din circuitul agricol. S-ar putea chiar să nu fie decât vreo trei puţuri, dacă nu toate cinci se vor dovedi rentabile. Cele nerentabile vor fi închise, dalele de beton luate şi apoi împrăştiat cernoziom, astfel încât viitoarea cultură de porumb, grâu etc. va răsări în locul sondei. Am văzut asta în Ungaria, unde locul unui puţ care s-a dovedit nerentabil e cultivat acum de „cucuruz”. Faină cucuruz! Dacă reprezentanţii Panfora nu ne indicau că acolo a fost un puţ, habar nu am fi avut. Asta ca să punem capăt, odată pentru totdeauna, informaţiilor „apocaliptice” răspândite cu rea credinţă prin satele Aradului de un grup de oameni asupra intenţiilor cărora vom reveni într-un alt articol. Mai ales că am aflat o informaţie „bombă” despre ceea ce ar putea să-i mâne, cu adevărat, în luptă.

Până atunci, cei care mai au dubii în privinţa intenţiilor Panfora Oil & Gas, sunt invitaţi – pe cheltuiala companiei – să meargă în Ungaria să se lămurească singuri despre ce este vorba. Asta pentru a mai diminua din efectul de turmă şi a pune capăt manipulării şi dezinformării pe care le practică, cu bună ştiinţă, ori din naivitate, cei care se opun exploatării zăcămintelor naturale din perimetrul EX-6.

Comunicatul de presă al companiei:
Panfora Oil & Gas continuă campania de informare, pentru a consolida relația cu comunitățile din județul Arad din localitățile care fac parte din perimetrul EX-6, astfel că a început să notifice proprietarii de terenuri despre operațiunile sale, conform prevederilor Legii Petrolului. Compania urmărește să plătească proprietarilor terenuri sume de bani sub formă de rente și să îi ajute pe aceștia să nu se implice în proceduri birocratice greoaie.

„Dorim să asigurăm pe fiecare proprietar de teren că Panfora Oil & Gas și furnizorul acesteia de servicii de cercetare geofizică, sunt pregătite să plătească rente, așa cum prevede Legea Petrolului. După cum am mai anunțat în numeroase ocazii, operațiunile de măsurare de suprafață vor respecta drepturile de proprietate ale deținătorilor de terenuri din perimetrul EX-6 și toate prevederile legale. În acest sens, procesul de notificare privind începerea operațiunilor de explorare este de asemenea una dintre prevederile Legii Petrolului. Întrucât suntem hotărâți să continuăm consolidarea unei relații pe termen lung cu aceste comunități, benefică ambelor părți, dorim să plătim deținătorilor de terenuri sume corecte pentru accesul pe terenuri și pentru eventuale recolte nerealizate”, a declarat Ede Nagy, director general al Panfora Oil & Gas.

Panfora Oil & Gas înțelege preocupările comunităților privind toate aspectele pe care le presupun operațiunile petroliere. De aceea, compania este pregătită să demonstreze istoricul excelent al Grupului MOL în producția petrolieră, vizibil în zone de producție aflate la doar câțiva kilometri de zona perimetrului Ex-6, dincolo de granița cu Ungaria.

Compania reiterează că va utiliza, pe întreaga durată a acordului de concesiune, doar tehnologii tradiționale, care au fost folosite de câteva decenii în operațiunile petroliere din România. Nu va fi utilizată fracturarea hidraulică și nici forajul orizontal.

Mai mult, tehnologiile de măsurare de suprafață includ echipamente de vibrație de ultimă generație, cu un impact atât de limitat asupra mediului încât au fost utilizate în țări din Uniunea Europeană chiar și pentru cercetări în zone urbane. Durata operațiunilor este de câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcție de mărimea terenului.

Pe de altă parte, operațiunile pentru explorarea și producția de petrol și gaze pot co-exista cu cele agricole în cele mai bune condiții, după cum s-a demonstrat în multe zone din județul Arad – Pecica, Turnu, Pereg. De asemenea, tehnologiile moderne folosite în prezent nu au impact asupra mediului și comunităților.

Toate operațiunile pe care Panfora Oil & Gas are dreptul să le deruleze sunt detaliate în acordul de concesiune și în programul de lucrări, documente semnate cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), singura autoritate relevantă din România în domeniul resurselor naturale. Aceste documente arată fără dubiu că nu există niciun angajament și nicio obligație pentru explorarea de resurse neconvenționale, cum sunt gazele de șist, iar ANRM a confirmat acest lucru în repetate rânduri.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.