Expoziție INEDITĂ, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de Radio România (GALERIE FOTO)

Expoziție INEDITĂ, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de Radio România (GALERIE FOTO)

Consiliul Județean Arad a găzduit astăzi, 1 noiembrie 2018, o inedită expoziție de radiouri vechi, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea postului public de radio.

Cele mai vechi exponate prezentate sunt de vârsta radioului românesc, iar unele au fost construite și asamblate la Arad.

Organizatorii, Consiliul Județean Arad, Complexul Muzeal Arad și Radio România Actualități, cu nemijlocita  colaborare a lui Francisc Visky, președintele Pro Radio Antic, au pregătit o serie de exponate ce stau mărturie a 90 de ani de istorie, de la prima emisie radio, efectuată la București. Fundalul sonor a fost asigurat de înregistrări de patrimoniu din fonoteca radioului public. Un stand a fost rezervat corespondentului arădean al Radio Romania Actualități, Ioan Suciu, unde au fost expuse primele reportofoane pe care au fost înregistrate reportajele de la Arad. Suciu le-a prezentat vizitatorilor un aparat folosit în activităţile de spionaj, dar şi pentru înregistrarea disidenţilor înainte de 1989.

Vizitatorii au putut asculta vocile care au făcut istorie și care cu grijă au fost păstrate în arhiva Radio România de-a lungul a 90 de ani de existență.

„Nici o altă invenție, ca mijloc de informare, nu a fost mai aproape de om ca și radioul. În cei 90 de ani de la prima emisie, Radio România a reprezentat o prezență permanentă în casele românilor, principalul izvor de știri și de bună dispoziție pentru fiecare familie. Această expoziție arată evoluția radioului public, iar prezența ei în sediul Consiliului Județean arată apropierea între administrație și mass-media, aprecierea și respectul de care se bucură Radio România Actualități”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad

Constantin Inel, directorul Complexului Muzeal Arad, apreciază că „nici o altă invenție nu exprimă mai mult nevoia de comunicare a omului ca și radioul. A fost, într-o anumită măsură, o prelungire a dimensiunii sale spirituale, cel puțin la începuturile dezvoltării sale”.

Cunoscutul colecționar Francisc Visky – președintele Radio Pro Antic – spune că, la apariția radioului, a fost o mirare generală pentru „cutia cu vorbe”! „Faptul că această «cutie vorbitoare» a adus cuvântul și logosul în intimitatea omului, muzica în suflet și știrile în familie a făcut ca aparatul de radio să reprezinte un instrument de unitate familială, in jurul lui desfășurându-se o intercomunicare informală”, a subliniat Francisc Visky.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.