Expunerea muncitorilor la silice cristalină poate duce la BOLI GRAVE! ITM Arad a luat măsuri în acest sens

Expunerea muncitorilor la silice cristalină poate duce la BOLI GRAVE! ITM Arad a luat măsuri în acest sens

„Acţiunea de conştientizare şi control cu privire la utilizarea corectă a produselor cu conţinut de silice cristalină” s-a desfășurat, la nivel național, începând cu luna aprilie a anului curent.

Cel mai important obiectiv al campaniei este prevenirea îmbolnăvirilor profesionale generate de expunerea lucrătorilor la silice cristalină. Efectele asupra sănătății ale silicei cristaline sunt legate de fracțiunea de praf respirabilă, care pătrunde adânc în plămâni și produce, pe termen lung, silicoză, boală pulmonară obstructivă cronică, cancer la plămâni, precum și alte efecte asupra sănătății, informează ITM Arad.

„Motivarea campaniei constă în faptul că, expunerea profesională la silice cristalină apare în exploatarea carierelor, în exploatările miniere, procesarea mineralelor (uscare, măcinare, ambalare în saci și manipulare), prelucrarea pietrei, spargerea și finisarea pietrei, lucrul cu zidărie, cărămizi și țiglă, prelucarea fontei, fabricarea cărămizilor și țiglei, unele procese refractare, activitatea din construcții, inclusiv lucrul cu piatră, beton, cărămizi și panouri izolatoare, săparea tunelelor, restaurarea clădirilor și industria ceramică. Astfel, în perioada campaniei, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au controlat un numar de 12 agenţi economici, principalele domenii de activitate în care s-au constatat nereguli fiind: fabricarea sticlei și a articolelor din sticlă, fabricarea cimentului, varului și ipsosului, fabricarea articolelor din beton, ciment și ipsos, tăierea, fasonarea și finisarea pietrei”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Arad.

Au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 12.000 lei. Dintre cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, ITM amintește:

  • Angajatorul nu a urmărit utilizarea corectă și permanentă a echipamentului individual de protecţie de către angajați
  • Nu au fost asigurate, marcate și întreținute căile de acces și de circulație în hala de producție și depozit
  • Nu au fost delimitate, îngrădite și semnalizate zonele periculoase din zona de producție (banda transportoare)
  • Nu a fost obținută autorizația vizată pentru personalul unității conform art.13 lit. i din Legea 319/2006
  • Nu au fost respectate reglementările de securitate și sănătate privind prevenirea accidentelor prin electrocutare la executarea, exploatarea, întreținerea și repararea instalațiilor și a echipamentelor electrice, precum și pentru prevenirea efectelor electricității statice și ale descărcărilor atmosferice                                    

                                                                                                                                   

                       

                                                                                   

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.